Monday, December 5, 2011

Macam-Macam Brunei !

Salam Semua...lama sungguh aku x hupdate blog nie.. bukan pe.. virus malas sedang melanda... ditambah pulak dengan macam-macam keadaan yang terjadik... erm... lamakan rasenye aku x nulis entry baru sejak dari citer aku bercuti di Sandakan hari tu khen....

ok la.. ni yang wat aku nak citer macam-macam kat korang... citer pasal percutian aku kat sandakan tu nanti aku citer dihari dan masa yang sesuai ye..

memula aku nak story morey kat korang pasal perjalanan aku di Miri dan Brunei baru-baru nie...

aku ni khenn memang jenis yang suke jalan-jalan makan angin sana-sini..... bak kata orang jauh perjalanan luas pemandangan.. memang dah lama aku teringin nak ke Brunei.. tapi x berkesempatan. Tapi kali ni aku pasti yang aku takan lepaskan peluang ni sebab aku ada urusan kerja di Bandaraya Miri. Jadi dah alang-alang sampai berjalan ke Miri apalah salahnye kalau lajak ke Brunei skali ye tak? hehehe... sbb kat miri ni dah dekat sangat kalau nak ke Brunei melalui jalan darat.

Trip aku ke Brunei ni pun sebab kebetulan aku punye junior sekolah keje kat miri dan sorang lagi member masa kat u dulu memang orang miri. diorg ni sume engineer syarikat minyak. maklumlah miri dan brunei kan lubuk minyak asia tenggara khenn.... dan kebetulannya jugak diorg nak berjalan ke brunei ni semata-mata nak tengok wayang "Ombak Rindu" je taw... jauh sungguh merantau nak tengok filem negara sendiri plak tu... hehehe..

kebetulannya jugak time tu aku dah mintak izin bos nak berjalan ke brunei dengan kengkawan aku ni sepanjang hari. bos cakap ok sebab time tu aku xde program keje. so memang free... ape lagi khennn... yahooo... tercapai jugak hasrat hati inew  nak menjejak kan kaki ke brunei......

Jadi keesokan paginye aku punyalah excited siap bangun awal siap-siap sume bagai takut tertinggal benda-benda penting macam kamera, duit, tepon dan yang paling penting PASSPORT. hehe...maklumlah nak ke luar negara khenn....katernye...

so member aku datang jemput kat hotel pagi tu. pastu kami terus gi minum pagi dekat restoran berdekatan jalan nak ke brunei tu.. nama restoran tu aku tak henggat ler... tapi yang penting pepagi lagi diorang dah melantak nasik Lalapan. erm... kalau korang nak tau, nasik lalapan ni memang femes ah kat miri ni kalau datang miri mesti mau cubak nasik ni taw... rupenye macam nasik ayam penyet je kat KL..

aku pulak bedal mee kolok miri... slalu aku try mee kolok khucing, tapi kali ni nak jugak try mee kolok miri.. erm... rase die ok jugak... tapi sedap lagi yang di khucing dulu....


pas habis melantak dalam 20 minit cam gituh.. kitorg pun cecepat gerak ke kereta dan menuju ke Negara Brunei Darussalam melalu pintu masuk kastam Sungai Tujoh-Kuala Belait.
 sampai kat sana, memacam yang kitaorg kene isi. maklumlah khen  naik kete dari Malaysia, so kene la ikut peraturan negara orang. so kene la isi dulu borang bagai.

lepas tu barulah kami dibenarkan melepasi pintu kastam Malaysia-Brunei... kebetulan perjalan pagi tu memang sejuk sebab cuaca sedikit mendung dan berangin. so tak la berpeluh sepanjang perjalanan. sepanjang perjalanan sempat jugak lah aku duk snap2 gambar kiri dan kanan di sepanjang jalan Brunei ni.. so ni je lah yang mampu aku uploadkan utk dikongsi bersama. maklum lah percutian yang tidak dirancang bersama. hanya kebetulan semata-mata..

sampai kat brunei, kami sesat mencari bangunan shopping kompeks tempat member2 aku ni nak tgk wayang tu. nama tempat tu kalau tak salah The Mall dekat ngan pekan Dagong kot rasenye la... pusing punya pusing dengan signboard kat Brunei ni memang pusing kepala dibuatnye... maklumlah kami kan pelancong dari luar.. so kene la ikut cara orang kat Brunei ni.. akhirnye sampai jugak ke tempat yang dituju. dan kami terus menuju ke pawagam nak beli tiket tanyangan nye yang dijadual pada jam 2 ptg. bukan ape.. kalau dapat tiket lambat, jawab nye terpaksa lerr bermalam dibrunei.. sebab kompleks kastam akan tutup jam 9 malam.

alhamdulilah dapat jugak kami beli tiket tu dan terus je masuk ke hall. tengok filem ombak rindu di brunei... erm... sounds carzy huh! but its my best memory have been here in Brunei.... orang Brunei ni mmg mengutamakan ciri-ciri kemelayuan taw. so diorang akan support filem-filem melayu berbanding filem-filem barat. kalau korang perasan pun kebanyakan tulisan signboard premis perniagaan diorg mesti ada tulisan jawi. memang kagum dengan semangat kemelayuan diorang nih... Hidup Melayu!




habis wayang jam 4 ptg cam gitu.. so kami terus gegas cari surau solat dulu sebelum round sepam dua kat sekitar kompleks ni. sempat jugak la aku beli cenderahati (fridge magnet) aku ni memang penggumpul fridge magnet dan key chain.. utk dibuat tanda kenangan bila balik ke KL nanti.. hehe..

dalam perjalanan balik pulak member aku yang lagi sorang ni duk citer pasal shushi yang paling femes kat Brunei ni terletak kat Seria sebuah daerah di Brunei ni.. so kami pun terus menuju ke sana sebab mmg kami akan melalui kawasan Seria dalam perjalanan balik nanti sebelum tiba di kompleks kastam. so cari punya cari dalam kegelapan malam di brunei ni sekitar jam 6.30 petang camgituh, dan diiringi oleh hujan yang agak lebat.. akhirnye kami berjaya jugak sampai ke Escapade Shushi tu.. erm... sikit punya ramai manusia dalam restoran tu duk melantak shushi kat situ.. dalam hati aku " erm.... sure sedap sangat ke shushi kat sini" sampai kan orang Bintulu Sarawak pun sanggup ke Brunei semata-mata nak melantak shushi ni..? ok ape2 pun layan je lah...

so kami pun order je la ikut set sebab nak cepat dan memang dah lapar sangat taw.. seharian dalam kete je khennn... akhirnya sampai jugak hidangan jepun yang kami pesan tadi... dan ape lagi... bagaikan piranan la kami melahap shushi-shushi tu.....erm....memang sedap dan sangat LAIN rasenye dengan shushi KING kat KL tu.. even saiznye jugak gemok2 taw.. kenyang sangat kalau makan 3-4 ketul...

kalau ada rezeki lagi pasti aku akan datang lahi ke sini... dan kami tapau separuh sebab dah sangat kenyang. kos untuk 4 set hidangan yang kami pesan tu cume B$78.00 je... ok la tu khennn....
 pastu kami menuju ke kereta dan terus chau bedahhh... balik Malaysia la... aku dalam kete x sedarkan diri dah membuta la sebab perut dah kenyang, sejuk plak tu kat luar hujan lebat dan diulit oleh aircornd kete plak tu.. sah-sah aku ""ZZZzzzzZZZZ""" tau-tau dah sampai depan lobi hotel... hehehe... so pengalaman percutian ekspress aku ke Brunei yang sememangnye macam-macam!

so ni beberapa snappy yang sempat aku ambik utk dikongsikan bersama korang! hehehe.....



























Wednesday, August 3, 2011

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Selawat serta salam buat Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W.  hai semua.. lama dah aku x hupdate khenn..sori ler kawan-kawan.. bukan per buzy sesangat ler...kaedah sangat khenn..mengalahkan kak tam.. tapi ade ler juga aku mendapat request dari silence reader Dunia Farel yang suh aku hupadate. (tetibe fefeeling fofular) gituu ye kak tam.. so sempena bulan suchee seri murni inew setelah melalui pemeringkatan 2 kali..maka aku pun terpanggil untuk menghupdate blog yg tak seberapa inew...hehehe...(perlu ker kak liana) nie ler silence reader aku tuh....hehehe (femes jap promote akak taw)


So di bulan yang penuh barokah inew, maka aku nak mengucapkan selamat menjalani ibadah puase kepada semua kengkawan yang berpuase ye..(ade gak member aku yg cino, indio pun puase taw...kelessss) ini lah semangat 1 Malaysia..tapi bagi korang yang muslim dan muslimat... puase jangan tak puase ye... puase dari segala benda ye.. aku pun ngaku jugak ler yang aku banyak buat dosa...ye la.. so dibulan Romadon ni ler kita nak tebus balik dosa-dosa yang pernah dibuat dulu waktu kita x sedor kediri...melalak sana...melalak sini dan sinun...(tetiba fefeeling Tanyalah Ustaz gitooo khennn).

Jadi harap korang semua menjadikan puase di Romadon kali ni Romadon yang terbaik dari Romadon yang lepas. Tapi yang best nyer jugak bile tibe je bulan inew...banyak ler Bazaar Romadon  kat sana sini (cam tajuk lagu siti situ sana sini jeh) bukak.. banyak juadah dan anak-anak ikan (upss silap) ikan-ikan bakor, kuih-muih dan memacam makan yang pelik-pelik muncul secara tibe-tibe dan  dijual bersepah-sepah di sana sini taw...


Tapi aku puase kali ni masak je sendiri... save duit nak buat blanje raya.. aku tak la kayo cam kak tam yang ader printer boleh print depan blakang skali itew...hehehe (matilah di cekik kak tam)... so the point is korang pepandai ler berbelanja..jgn sampai membazir... kesian nanti hujung bulan makan pasir je  la korang... kalo membazir... ingat ye..membazir itu alam syaiton nirrojim...so kalau ko menggamalkan kesederhanaan itu lebih baik dan akan menjadikan kehidupan korang lebih bahagia dan diberkati. Bukak posa nanti makan ler kurma mesti korang akan tercakap "manisnye kurma ineww....!" dengan penuh perasaan taw....hehehe 


oklah uolss...salam Romadon!

Tuesday, July 5, 2011

I'm Coming Back....

Hai kengkawan blogger dan juga my lovely follower... lama sungguh aku tak menjengah blog ku ini...buzy sesangat ler... tetiba datang mood nak nengok blog yang telah lama ku tinggalkan inew...

uolsss...iolss buzy sesangat katenyerr....gitew

al-maklumlah pertengahan tahun gini keje datang belambak...setiap minggu ade ke program di opis dan di kolej.. so xde masa nak nulih...tapi this week aku nak bercuti ke Negeri di Bawah Bayu....so nantikan citer-citer makan hangin aku di sana nanti ye...
Terbang bersama air asia ye uolss....
 
Selamat datang ke Sabah..Baaa

ok sampai bertemu di entry akan datang....chaow bedahhhh!!!!

Friday, May 27, 2011

Tiada entry baru...buzy katenyer.

hari ni  takde entry baru yg dapet dicoret sebab aku skang bzy dpn roadshow di Karnival Sejuta Belia 2011 di Putrajaya. moh ler reramai datang tengok yer... chau bedahhhh!!!

Tuesday, May 24, 2011

Salam Takziah

2 hari yang lepas negara baru je digemparkan dengan berita yang menyayat hati sebab beberapa mangsa kejadian tanah runtuh di Hulu Langat Selangor telah dijemput oleh Penciptanya secara berjemaah. Di kesempatan ini Dunia Farel turut ingin menyampaikan ucapan takziah kepada kaum keluarga mangsa yang terlibat. Semoga roh mereka yang pergi itu ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman hendaknya. Al-Fatihah.....


Thursday, May 19, 2011

Bercuti Besama Kak Yam & Odah Di Perak

Erm...tak abih-abih lagi entry pasai cuti...asyik cuti je...xde citer laen ker? erm...ni citer yang dah back dated la.. time aku balik kampong nak melantak durian..ingat lagi kan cite aku pasal durian itew? so ini sambungan citer nye memandangkan sebelum ni aku malas sangat nak post entry citer time balik kampong itew...tapi semalam selepas rajin mengedit gambo..tetiba teringin nak post citer tentang gambo yang aku edit itew..muahaha....so time aku balik kampong hari tu kalo tak salah 23 April kot. camgitu la kot..lepas je time opis aku ngan kak yam dan odah terus je chau bedah ke rumah aku di ipoh. kitaorang dah siap pack baju memasing bawak gi opis pagi tu. gegeh khennn....aku pun menggagahkan diri ini yang tak berapa gagah drive mengharungi jam di KL dan lebuh raya utara selatan menuju ke kampong halaman aku di Ipoh yang tak berapa nak kampong sebenornyer. kuangkuangkuang.....lebih kurang jam 9.30 cam gitu kitaorang pun selamat mendarat di bumi terchenta Ipoh Bandaraya Bougenvilla...gitu khennn..mat bunga sangat taw....balik je kami pun di sambut oleh abah ngan mak aku yang comey dan kiut itew....aku sayang sangat taw mak bapak aku itew...korang macam mana? perlu ker tanye khennn....

mak sebenornyer dah tau aku nak balik ngan kak yam dan odah malam itew... siap masak nasi, gulai lemak ikan rebus asam belimbing, sambal belacan dan ikan masin...erm...perut kitaorang yang sememangnyer dah menahan kelaparan sejak gerak balik dari opis tu dah x tahan sangat taw.. ape lagi memang sodap la kami melantak taw... kak yam berselera ngan odah.. siap tambah2 lagik.. aku pun sama.. tak kasi chan punyer lah...ko ader?? muahaha...

pastu ape lagi sambung pusingan kedua..pusingan yang memang di tunggu-tunggu...acara melantak durian dengan penuh perasaan taw... nah satu bakul abah beli.. pueh la aku melantak malam itu bersama kak yam dan odah... berbijik-bijik kami melantak taw...(sambil wat gaya gojes makan)

so malam itew kami tido ngan sungguh lena setelah kenyang melantak durian sakan.. dan esok pagi adalah hari untuk berjalan-jalan ke Kuala Kangsar Bandar Diraja Perak.

pepagi lagi kami dok siap-siap nak gi sarapan dekat tepi tebing sungai perak. kat sana ade satu warung jual pau. sedap sangat taw pau kat warung tu.. kalo aku ke kuale sure singgah kat situ makan pau..pagi tu lepas melantak pau.. kami jenjalan la kat pasar tani kat tepi tebing sungai perak tu. banyak kedai baru nak bukak. kebanyakannyer jual cenderahati. saje je bawak kak yam ngan odah jenjalan. diorang ni tak penah sampai kat situ lagi... si odah siap borong ikan bilis nak wat sambal katenyer khennn....sedap taw sambal odah buat.

sebelah petang pulak... aku bawak diorang jalan-jalan ke Gunung Lang di Ipoh. satu lagi tempat untuk mencuci mata katanye khennn... (matila asyik cuci mata jew) muahaha.... tempat ni dah shantek dah tau...siap ade ikan beso-beso dalam tasek tue...air pancut pun ader...shantek sangat...kalo tak caye ...mai la wat rombongan ke sitew...muahaha

erm...panjangnyer entry aku kali ni... aku yakin dengan citer-citer aku ni betul taw..tak tipooo...