Friday, April 22, 2011

Rama-rama Dracula!

Bertemu lagik dalam episod kenali Dunia Farel Edisi Khas kenali alam hewan dan natang kiter gitew....hehehe

Lihat lah donia hewan dan natang kiter...

Kalau entry lepas aku dah citer pasai meow meow... tapi kali ni aku nak citer pulok pasai rama-rama. Ye la dulu time study kat u aku wat kajian pasai serangga ni..  

rama-rama...seumpama....(alamak lupe lirik lagu ella!...)

Yang menariknye..kali ni aku nak kongsikan dengan korang tentang sejenis rama-rama yang suke isap darah! eeeiii...yyarkkkssss! selalu kita memang tahu yang rama-rama ni suke isap madu kan? tapi yang inew selera die lain daripada yang lain...hehehe "Dracula" gitew.... Erm..aku sure mesti korang rase pelik kan....

Hai uolss....sedap tau jus tomato nih!! hikhikhik....

Menurut pengkajian rama-rama, spesies yang cam gini, nama die Calyptra thalictri. Spesies ni digolongkan dalam keluarga Noctuidae. Tapi naseb baik la "Dracula" ni xde kat Malaysia sebab die banyak kat Rusia dan negara Eropah je. kalau ade habih la kito semua jadi mangsa isap-isapan dio.. eeuuuuwww!

negara habitat dracula nih!

So ni aku post kan jugak video klip untuk tatapan korang ye yang aku amek dari National Geograhpic.. Adios Amigoss!!!

Thursday, April 21, 2011

Meowww!!!

Eloppp.....kali ni malas nak nulis pepanjang sangat...kekeringan idea..hehehe

apo nak nulih nih??? erm......

Tapi tetap gegeh nak tulih jugak ler...kalini nak kongsikan citer tentang hewan kesayangan. Kalo tanye farel...jawapannye ialah KHUCHENGGGG......!

pose manje nyau si odah......meowww!!!

Sebab anak nyau ni natang yg paling rapat dengan manusia malah natang ni jugak comey dan manje...."so sweet" gitew kak odah. kak odah pun suke kuceng sebab muke die pun ala-ala kuceng jugak!  ngeeee.... (hanya odah yg tahu) hehehe...larikkkk!

ni ler rupe odah time mkn eskrem....slurpp....slurppp!!!!


Tambahan pulak, Rasullulah SAW jugak suke pada kuceng nih. so kalau kita suke kuceng itu bermakna kite jugak dapat pahala sebab ikut sunnah Rasullulah SAW. Tak gitew kak odah? hehehe...

nyiau nak cek emel jap nih.....meowwww!!!

Wednesday, April 20, 2011

Memori Lama

Salam buat semua kengkawan!

Tetibe je hari ni lepas siap sume keje diopis, dah tak tau nak wat pe ketika buhsan...den pun sesaje ler taip nama den pada carian google... tup-tup terkeluaq ler sume link yang berkaitan dengan nama den..


belek punya belek...tetiba jumpe satu link ni...http://penulismuda2004.tripod.com/perak.htm

pastu klik pada link tu..dan alangkah terkojutnye den membaca nukilan-nukilan yang tersiar disitu...bukan sebab ape.. memang tak sangka hasil karya lama eden zaman sekolah dolu-dolu disiarkan kat setiap pelosok alam maya inew....hehehe (verangan famous la pulok....hikhikhik)

banyak pulok paparazi duk kejar nih! (gitew)

karya tu den tulis dengan junior den masa zaman tingkatan 5 masa pertandingan menulis sajak sempena majlis sambutan kempen anti-dadah peringkat negeri perak. dan sajak tu telah di deklamasikan di sekolah oleh seorang budak pompuan (namanye tak hengat kot). sajak tu jugak mendapat tempat ke-4 

amacam gaya sajak eden? ko mampoo? hehehe...

tu la kenangan yang nak eden kongsikan kat semua kengkawan. memang manis bila terkenang kenangan zaman sekolah dolu-dolu....hehehe

bebudak sekolah dolu-dolu.....huhu

Memori lama segar dalam ingatan! 

Ni la nukilan sajak eden tu... (anyway thank you ler pada orang yang telah mengupload nukilan inew)

Dadah Membawa Sengsara
 
Sebutir pasir menjadi sadaran
Secebis derita menjadi peneman
Angkara rakusnya sifat durjanamu
Terjerat pegangan manusia sejagat
Begitulah tegarnya cengkamanmu
 
Dadah, dikau ibarat syurga dunia
Umpama buih di hamparan lautan
Terlalu kerdil menongkah sang arus
Namun, langkahmu tidak pernah terpana
Mencari mangsa, mengundang sengsara
 
Menggigil susuk tubuh yang kerdil
Di atas pasir berbumbungkan langit
Terdampar tubuhmu di sisiran yang hina
Menagih simpati yang ampuh
Tetapi, badai derita tak mungkin berakhir
 
Cemuhan insani menjadi bingkisan
Buat dirimu yang digamit kesuraman
Sampah nan hina jadi bandingan
Istilah malu tidak pernah tersemat
Pabila berahi memuncak dijiwa

Koyaknya harapan, cariknya impianmu
Lalu terpadamlah sinar khidupan
Angkara rakusnya dimamah racun berbisa
Maka, merangkaklah dirimu bagaikan bangkai bernyawa
Terketar-ketar menuju ke penghujung riwayat
 
Kini dirimu ibarat kain usang yang reput
Mudah ditiup bayu kesengsaraan
Ibarat permata berderai kaca
Tiada berharga, tiada nilainya
Dilempar jauh ke penghujung waktu
 
Semboyan taubat menyeru namamu
Berseru  ia pada  Yang Satu
Mengukir garis-garis sendu
Tika gerimis petang mengulit seksamu
Buat menyubur pohon keinsafan
 
Angkara durjana bahayanya dadah
Ramai terkorban, ramai sengsara
Ku seru laungan kudus
Buat ingatan rakan dan taulan
Perangilah dadah musuh Negara
 
Karya : Ahmad Firdaus B. Mat Isa & Mohd Faizal B. Rus Rzerli (Perak)

Thursday, April 14, 2011

Yang mana satu pilihan hati?

Hari ni tak buzy sangat la kat opis ni......tapi masih tak sempat nak sambung menulis tesisku yang sudah separuh ilang itew... so hari ni baru bercadang-cadang nak survey price netbook ler.. survey online je la... itew je yg mampoo utk aku buat mase nie...ye la kan aku baru je kehilangan laptop dan phoneku yang paling ku sayang....hhurmmm...

ala cedihnye die.....hurmmm

So terpaksa la aku mencari ganti laptop itew...tapi onkosnye ngak cukup dong! so terpaksalah aku cari yang basic je la yang leh aku guna utk buat keje aku yang separuh siap itew...dan bile tanye member-member...diorg suggest beli netbook sbb harganye lebih murah sikit dari laptop... dan sesuailah dengan fungsinye yang leh buat keje taip-taip ni..plus leh online.. pastu yang penting netbook ni saiz die kecil sket dari laptop, ringan dan mudah dibawa ke mana saja.. tapi bagi aku netbook ni chumell!!! hehehe.....

erm...banyaknye netbook!!!

di sebabkan esok dan sabtu aku ade keje luar di PWTC.. so x leh la aku nak ke KLCC sbb skarang tengah ada PC Fair 2011 yang bermula esok (15 - 17 April 2011). so rugi la aku kalau x gi.. time cam gini leh la dapat harga yg murah sket memandangkan bajet den pun non ado..... 

yang mana satu pilihan hati yo? dah poneng den...adoii

harapkan hari ahad ni aku dapat la jumpe satu netbook yang murah + chumel + xde problem + baru...gitew...so demand kan? mesti lah sebab "customer is always right!" hehehe.... so Yang Mana Satu Pilihan Kalbu ye? nantikan ahad inew....Jumpa Farel di PC Fair KLCC......


Wednesday, April 13, 2011

Bile Tibe Musim Dhoroyan!

Hai..hai...bai...bai... putaran bumi kian ligat. dunia kian berubah. kejap je rase dah bulan april 2011. hari berganti hari...minggu berganti minggu...bulan berganti bulan... dan musim berganti musim! so bile cakap pasal musim ni, tetiba je teringat musim bunga, musim luruh, musim sajli...ade ke salji kat Malaysia nih??? tapi yg bestnye kat sini ade musim buah! memacam buah yang leh kite melantak bile tiba musimnye.. kali ni anak tekak den menari-nari sambil telan ayaq lioq nak makan Dhoroyan (durian) bak cakap org perak ler...

mengidam la aku nak makan dhoroyan wei!!

Minggu lepas mase lepas balik dari library, eden kuar la pi isi minyak kete. sambil drive kat simpang stesen minyak tu, tetiba terlihat ade dua, tiga gerai buah durian kat tepi jalan tu... time tu, rase cam dilambai-lambai plak dek bau durian kat situ mintak eden singgah.. di sebabkan udah tak tahan digoda bau-bauan itew, maka den pun singgah ler. 

Erm..sedap tak bau ni bang???

Bile ditanye brapa harga buah tu, terus tersentap den dibuatnye....ilang selera nak menjamah isi raja buah itew. mana tidak nye, sekilo RM10 hengget! dah tu buahnye plak bukan la besar mane pun... kempunan la jawabnye den hari itew...

RM 10 hengget???

Hari berikutnye... den teringat kat mak ngan abah kat umah nun di Ipoh malii....terus tepon abah.. sure time cam gini diorg melantak sakan durian kat umah tu. tau sangat ngan permaisuri agong di rumah tu memang hantu durian...bile den dah call abah...mmg diorg dah melantak dan berpesta sakan makan durian... so terus la eden merengek nak jugak....  (anak manje gitew)

Ni la permaisuri agong di umah iolss! Shantek kan!!

so terus je aku cakap nak balik ipoh minggu depan nak melantak puas-puas durian ipoh.. sbb minggu ni ade keje je hari minggu...kalau tak dah lame aku chabott balik umah!! uwaaaa....makk!!!! 
nak makan durian ngan santan, nasik, gula dan secubit garam... ermmmm sedap!!!! (sambil telan ayaq lioq) glupp!!!

Gluppp!

Tuesday, April 12, 2011

Air oh Air.....

Sesubuh sepei' hari ni aku tersangat la gegeh bangun mencari air.....kenapa air? perlu ke???

air oh tanah air ku...lalala

Sebenornye kat blok aku xde air pagi tadi.....so kene la gegeh bangun awal-awal pagi mencari air. Merata aku merantau, pusing cari air... ye la kalau tak gegeh...tak mandi la jawabnye gi keje hari ni... pastu sure aku dihumban dengan kejian dan hanjengan hebat member opis yang rata-ratanye mulut puaka tahap dewa....hehehe (jgn marah ye kawan-kawan). No..no..no..no....okay!

 No...no..no...kejian okay uolss!

Akhirnye bertemu jua aku dengan tempat air pancuran di Masjid UKM. Time tu aku sampai xde orang sangat pun kat situ lebih kurang dalam jam 5.00 pagi kot.. ade la dua tiga orang yang gegeh berqiamulail  kot...(aku ni bukan la alim sangat) so rasenye itu la kot istilah nye...

Selamat datang ke Masjid UKM!

tanpa membuang masa, maka meluru la aku menuju ke bilik ayor kat masjid tu. Tak payah rebut-rebut, sure-sure xde orang masa tu bang oii!... so aku pun bergumbira bersiram-siraman la. nasib baik la tak sejuk air tu. rase suam-suam kuku je.. bak kate pak jabek.. 

Aahhhh...sedapnye bersiram...suriram..ram...ram..ramlah ram!

lepas mandi aku pun amik la air sembahyang bak kate kak nita pulak, petua untuk awek muda. hikhik... tapi untuk menunaikan kewajipan utama pada hari ini iaitu solat subuh. Lepas tu, aku pun terus balik ke bilik dan bersiap bagai nak gi keje. tak penah-penah sampai awal ke opis, tapi hari ni jadi sejarah aku sampai sebelum jam 7.30 pagi.... hehehe siap leh bawak bekal nasi, roti dan lauk sardin yang aku masak malam tadi utk bekfes ngan saodah dan kak limah...

awalnye mak oii!

so moral of the story kepada kengkawan...hargailah air itew semasa ia masih mengalir dan melimpah-ruah!

uolss...jangan bazir air ye.. kite minum...jom kite minum!

Monday, April 11, 2011

Ini lah Dunia

Salam buat semua.... lama dah tak berbloger.. Memacam la yg berlaku dalam hidup ini.. dugaan, suka dan duka. semua ada! Fuhhh....ini lah dunia....Dunia Farel! huhu....


Ok entry kali ni aku nak citer tentang perkara yang x pernah aku alami sepanjang hidup aku sehinggalah saat itu. Peristiwa ni berlaku dah hampir seminggu lebih...iaitu pada hari Ahad 3 April 2011 kira-kira jam 1.30 petang ketika hujan lebat dikala petang..wah ala-ala novel plak...



Dan pada masa tu la aku telah........telah.....DIROMPAKKKKK....Uwaaaaaaaa!!! makkkkk


Habes ilang Laptop dan Handphone kesayangan ku yang termahal pernah aku miliki lesap dalam sekelip mata!. Kepada si pencuri itu...aku doakan semoga dia diberi balasan yang setimpal oleh Allah SWT.. 


Aku pun heran gak cam ne la die leh dan tergamak mencuri hak orang laen. sedangkan bilik aku berkunci. dan aku cume terlelap dalam masa 10 ke 15 minit cam tu je...ish...ish...kalau dah dasar penrampok tetap perampok! Tapi tak pe la...mungkin ada hikmah disebalik semua ini.....aku tetap bersyukur sebab tak diapa-apakan oleh perampok durjana itew...dan aku jugak dikurniakan keluarga dan kengkawan yang sangat mengambil berat. tq pada pak jabek, saodah dan kak limah member aku yg paling dekat sangat kat opis ni... diorg banyak bg semangat.. tak lupe jugak untuk kak mai, umaira dan jugak abg wan banyak tolong aku dikala susah. so masa ni la baru aku tahu yang mana kawan dan yang mana lawan! Dunia itu bulat seperti roda.....Beringat lahh!!. Salam sayang buat semua.....