Wednesday, April 13, 2011

Bile Tibe Musim Dhoroyan!

Hai..hai...bai...bai... putaran bumi kian ligat. dunia kian berubah. kejap je rase dah bulan april 2011. hari berganti hari...minggu berganti minggu...bulan berganti bulan... dan musim berganti musim! so bile cakap pasal musim ni, tetiba je teringat musim bunga, musim luruh, musim sajli...ade ke salji kat Malaysia nih??? tapi yg bestnye kat sini ade musim buah! memacam buah yang leh kite melantak bile tiba musimnye.. kali ni anak tekak den menari-nari sambil telan ayaq lioq nak makan Dhoroyan (durian) bak cakap org perak ler...

mengidam la aku nak makan dhoroyan wei!!

Minggu lepas mase lepas balik dari library, eden kuar la pi isi minyak kete. sambil drive kat simpang stesen minyak tu, tetiba terlihat ade dua, tiga gerai buah durian kat tepi jalan tu... time tu, rase cam dilambai-lambai plak dek bau durian kat situ mintak eden singgah.. di sebabkan udah tak tahan digoda bau-bauan itew, maka den pun singgah ler. 

Erm..sedap tak bau ni bang???

Bile ditanye brapa harga buah tu, terus tersentap den dibuatnye....ilang selera nak menjamah isi raja buah itew. mana tidak nye, sekilo RM10 hengget! dah tu buahnye plak bukan la besar mane pun... kempunan la jawabnye den hari itew...

RM 10 hengget???

Hari berikutnye... den teringat kat mak ngan abah kat umah nun di Ipoh malii....terus tepon abah.. sure time cam gini diorg melantak sakan durian kat umah tu. tau sangat ngan permaisuri agong di rumah tu memang hantu durian...bile den dah call abah...mmg diorg dah melantak dan berpesta sakan makan durian... so terus la eden merengek nak jugak....  (anak manje gitew)

Ni la permaisuri agong di umah iolss! Shantek kan!!

so terus je aku cakap nak balik ipoh minggu depan nak melantak puas-puas durian ipoh.. sbb minggu ni ade keje je hari minggu...kalau tak dah lame aku chabott balik umah!! uwaaaa....makk!!!! 
nak makan durian ngan santan, nasik, gula dan secubit garam... ermmmm sedap!!!! (sambil telan ayaq lioq) glupp!!!

Gluppp!

4 comments:

  1. Akk baru mkn doyan last week
    My sis beli 3 bj 10 hengget
    Isi tebal2, ce bygkan
    Lemak2 manis, puas la makan
    Ilang da kempunan...

    *saja kasi bako kamu,hehehe, larikkkk*

    ReplyDelete
  2. kak shikin: sajo jo kan!! bertambah mengidam la eden ni ha....uwaaaa!!!!

    ReplyDelete
  3. Hahahahahaha, xdapek nak nolong
    Eleeeeeeeeee, nanti dia lek kg puas mkn

    ReplyDelete