Wednesday, April 20, 2011

Memori Lama

Salam buat semua kengkawan!

Tetibe je hari ni lepas siap sume keje diopis, dah tak tau nak wat pe ketika buhsan...den pun sesaje ler taip nama den pada carian google... tup-tup terkeluaq ler sume link yang berkaitan dengan nama den..


belek punya belek...tetiba jumpe satu link ni...http://penulismuda2004.tripod.com/perak.htm

pastu klik pada link tu..dan alangkah terkojutnye den membaca nukilan-nukilan yang tersiar disitu...bukan sebab ape.. memang tak sangka hasil karya lama eden zaman sekolah dolu-dolu disiarkan kat setiap pelosok alam maya inew....hehehe (verangan famous la pulok....hikhikhik)

banyak pulok paparazi duk kejar nih! (gitew)

karya tu den tulis dengan junior den masa zaman tingkatan 5 masa pertandingan menulis sajak sempena majlis sambutan kempen anti-dadah peringkat negeri perak. dan sajak tu telah di deklamasikan di sekolah oleh seorang budak pompuan (namanye tak hengat kot). sajak tu jugak mendapat tempat ke-4 

amacam gaya sajak eden? ko mampoo? hehehe...

tu la kenangan yang nak eden kongsikan kat semua kengkawan. memang manis bila terkenang kenangan zaman sekolah dolu-dolu....hehehe

bebudak sekolah dolu-dolu.....huhu

Memori lama segar dalam ingatan! 

Ni la nukilan sajak eden tu... (anyway thank you ler pada orang yang telah mengupload nukilan inew)

Dadah Membawa Sengsara
 
Sebutir pasir menjadi sadaran
Secebis derita menjadi peneman
Angkara rakusnya sifat durjanamu
Terjerat pegangan manusia sejagat
Begitulah tegarnya cengkamanmu
 
Dadah, dikau ibarat syurga dunia
Umpama buih di hamparan lautan
Terlalu kerdil menongkah sang arus
Namun, langkahmu tidak pernah terpana
Mencari mangsa, mengundang sengsara
 
Menggigil susuk tubuh yang kerdil
Di atas pasir berbumbungkan langit
Terdampar tubuhmu di sisiran yang hina
Menagih simpati yang ampuh
Tetapi, badai derita tak mungkin berakhir
 
Cemuhan insani menjadi bingkisan
Buat dirimu yang digamit kesuraman
Sampah nan hina jadi bandingan
Istilah malu tidak pernah tersemat
Pabila berahi memuncak dijiwa

Koyaknya harapan, cariknya impianmu
Lalu terpadamlah sinar khidupan
Angkara rakusnya dimamah racun berbisa
Maka, merangkaklah dirimu bagaikan bangkai bernyawa
Terketar-ketar menuju ke penghujung riwayat
 
Kini dirimu ibarat kain usang yang reput
Mudah ditiup bayu kesengsaraan
Ibarat permata berderai kaca
Tiada berharga, tiada nilainya
Dilempar jauh ke penghujung waktu
 
Semboyan taubat menyeru namamu
Berseru  ia pada  Yang Satu
Mengukir garis-garis sendu
Tika gerimis petang mengulit seksamu
Buat menyubur pohon keinsafan
 
Angkara durjana bahayanya dadah
Ramai terkorban, ramai sengsara
Ku seru laungan kudus
Buat ingatan rakan dan taulan
Perangilah dadah musuh Negara
 
Karya : Ahmad Firdaus B. Mat Isa & Mohd Faizal B. Rus Rzerli (Perak)

4 comments:

  1. Bravo adikku..!!!!

    Mula2 baca link tu nama nama 'Nor Syakirah bt Mohd Saad'sajor, igt kamu ni undercover ker, hehehe....pastu bawah tu baru pasan ada bbrp karya kamu...

    Polish la lagi bakat tu...jgn stop !!!

    ReplyDelete
  2. kak ikin: tq ler bg farel semangat baru utk menulis semula. dah lame tinggalkan bidang penulisan nih...last mase zaman sekolah dulu2... time tu sikit punye rajin kak...siap compile dlm file lagik...hehehe

    ni tetibe dapat semangat baru...insyaallah.."chaiyok!"

    ReplyDelete
  3. Hehehehe...ok la tu

    Akk dulu masa skolah pon ada cikgu pernah ckp yg akk ada talent menulis tapi xpolish pon pastu, xde galakan dari sesapa, last2 berkarat, skang ni baru la mula blk kat blog....

    Pelan2 kayuh, kdg2 ble menulis tu dpt release tension kite kan?

    ReplyDelete
  4. kak ikin: betol..betol..betol....(gaya upin ipin) hehehe...

    ReplyDelete