Monday, January 28, 2013

Jom Liburan ke Kota Padang-BukitTinggi Part-2



Salam uolss… bertemu lagi di episode ke-2  travelog Jalan-jalan ke Kota Padang-BukitTinggi. 
 Ok meh kita sambung citer ni ye.. lepas je kami semua kenyang mengisi perut bekfes light2 katernyer di Rumah Makan Lamun Ombak, kami pun mula beredar meneruskan perjalanan ke Bukit Tinggi. Macam yang aku bagi tahu dalam entry sebelum ni. Perjalanan agak jauh. Dalam 2-3 jam hokayy. So bile dalam perjalanan yang jauh cenggini, aku paling risau pasal abah. Ye la abah aku ni bukan jenis yang boleh duduk diam. Tambah2 pulak kalau x boleh merokok. Aku siap belikan die sebungkus cekelat Hudson untuk gantikan rokok. Tapi tu pun x jalan. Bile tak dapat rokok, ape lagi macam ayam berak kapur la abah aku ni. Pulak tu dalam van tu tak boleh merokok. Tu yang die gelisah je. So aku pun mintak si roni tu untuk singgah jap kat mana-mana kawasan yang boleh die rokok puas2 dan boleh la jugak buang air bagi kami semua ni.


Alhamdulilah kami berhenti kejap kat petrol pam. Kat sini aku suruh abah merokok puas2. Roni pun join sekaki ngan abah. Ok la tu, abih hati la abah. Lepas tu, perjalanan di teruskan lagi. Sambil2 tu, aku duk snap sana snap sini. Ye la tak nak bazirkan pemandangan yang aku tengok sepanjang perjalanan tu. Sepanjang perjalanan tu jugak, roni akan bercerita panjang lebar tentang tempa2 yang ada di situ, sejarah dan budaya masyarakat padang ni. So memang best la. Abah aku tu pulak, ape lagi terlentok suda hokay… bukan die kisah pun dengan cerita si roni tu. 

Kat padang ni jugak korang jangan la terkejut, kalau Nampak orang2 die bawak hanjeng sana sini. Walaupun diorg tu muslim tapi binatang ni memang akrab sangat dengan diorg. Hanjeng ni sebenornye dipelihara diorg sebab nak dibawa untuk berburu babi dan untuk menjaga keselamatan rumah, lading dan blab la bla…. Thats why ko boleh tengok berkepit je diorg ni dgn hanjeng2 ni taw..

Sebelum sampai Bukit Tinggi, kita akan menusuri laluan jalan yang kecik je, dah tu bengkang bengkok pulak tu. Ye la kawasan berbukit. Kat sini ko boleh kecut perut tengok cara diorg memandu. Seriau aku taw. Tapi takpe, diorg ni cekap hokayy… dan di pertengahan jalan tu, kita akan singah sekejap kat satu kawasan air terjun yang namanye Lembah Anai. Kat sini macam kawasan berkelah kita la. Cuma air terjun die tu sangat cantek dan airnye jernih  dan sangat sejuk hokayy.

Kami pun singgah sekejap untuk ambik gambar. Abah dengan mak aku yang selalu merunggut sakit kaki, lutut tu, masa kat sini boleh jadi sihat wal-afiat ok. Hilang sume sakit lutut sakit kaki tu. Hehehe
Kat sini kita kena naik tangga turun tangga. Boleh tahan jugak tangga die. Abah aku paling ligat. Belum ape2 lagi die dulu dah sampai atas. Hehehe kat sini udaranye dah mula terasa sejuk. Nyaman dan fresh! Best wooo… so kami sempat la jugak snappy sana snappy sini reramai.

Ok cukup setakat itu dulu ye. Nan tie den sambung lagi untuk part yang seterus nye. Sila lah nikmati dulu juadah gambo2 ni dulu ye.. hehehehe ok chaouu bedahhh!!!!!

Sunday, January 27, 2013

Happy Belated Birthday!

Salam uolss.. amboi satu hari dua entry ye! hehe pecah rekod setakat ni taw. erm... ni ler bukti kesungguhan azam tahun baru aku. huhu.. ok untuk entry kali ni aku nak citer pulak pasal sambutan hari jadi aku ler.. sebenornyer citer ni lebih dulu berlaku sebelum sambutan maulud nabi tu. tetibe lepas buat citer pasal entry maulud nabi tu teringat pulak pasal hari jadi aku ni. hehe.... bile le nak buat entry jalan2 padang tu ye? huhu

ok entry ni pendek je. sebenornye aku just nak ucapkan bebanyak terima kasih pada semua yang ingat dan menghargai aku semasa my besday eve hari tu. tahun ni genap le umur aku yang ke-27 tahun. pejam celik pejam celik dah menghampiri 3 series ye uolss...

tapi sayangnye untuk tahun ni, aku tak dapat sambut besday ngan famili macam tahun lepas. well as u known, kekangan masa dan kerja lah ape lagi khenn... tapi takpe, aku masih tetap gembira sebab setiap tahun, pasti ramai kawan2 yang mengingati aku walaupun aku ni nan hado je khenn...

Facebook ko jangan kiralah.. punye banyak wish yang aku dapat kat wall. so terpaksalah i merajinkan diri membalas setiap ucapan yang ditulis kat wall tu. sbb appreciate sgt pada diorg semua. walaupun tak kenal dan tak pernah jumpe, tapi aku hargainye. kawan di alam maya.

dan yang paling bestnye jugak, time tu jugak ialah hari kerja. dan hari yang sama jugak lah aku ade meeting dari pagi sampai petang hokayy.. so u can imagine how bored i am during that day mendengar perbincangan meeting. huhu... so petang tu aku balik on time ye. selalu aku over time. tapi sebab letih sangat aku pun balik la ikut masa yang sepatutnye sebagai memanjakan diri ini pada hari kelahiran diri sendiri.

dan yang paling bestnyer jugak, ada la dua orang sahabat aku ni yang sambut besday aku hari tu. Orang pertama ialah my opismate merangkap adik angkat aku. nama nyer biarlah rahsia. die siap buat surprise kat aku taw masa kat opis pagi tu. terharu plak sebab dapat sekeping kat ucapan hari jadi. time tu aku ke pantry bancuh milo untuk minum pagi, time tu aku tengok die duk sibuk buat kerja die tu. so aku tegur bersahaje je la. rupa2nye, time aku kat pantry, adik angkat aku yang sorang ni senyap2 gi letak kad ucapan tu kat PC komputer aku. so bile aku balik ke tempat aku pun ternampak la sekeping kad dalam sampul warna pink yang tertulis nama aku. bile buka dan baca, aku senyum je. rase terharu sgt. sebab xde org pun sebelum ni buat mcm tu kat aku. anyway thanks ye M*8y**.
orang yang keduanye pulak, my best friend, Hafiz Fikri, die ni slalu je tahan dgn perangai aku ni khenn. slalu je gaduh pastu baik pastu gaduh. anyway tahniah jugak kat ko ye sebab dah selamat diijabkabulkan dgn pilihan hati ko. time balik rumah dari opis, mamat ni telefon aku cakap ajak kuar makan malam sama2. die nak belanja sempena hari jadi aku ni. so aku pun ok je. ye la orang nak belanja. aku pun on je. tapi satu je yang aku selalu hargai Hafiz ni sebab die ni jenis yang pemurah dan kerap belanja orang lain. semoga murah rezeki ko ye my friend..aminn!! so kami pun gi Secret Recipe dekat2 je ngan umah (Giant Equine). so order kami malam tu ni je aku order mee pho (vietnamese noodle) sebab teringat makan kat Ho Chi Minh dulu dan sepotong my favourite Chocolate Indulgence cake. but it was really nice having friends macam ni. kawan senang dicari, sahabat mungkin sukar ditemui.

overall aku sgt menghargai sahabat2 aku semua!! thanks uolsss!!! U make me happy on my besday!!!

Maulidur Rasul 2013

Salam uolss... holaa!!
hari ni pepagi lagi dah bersemangat bertenet. (mood tengah gigih nak nulih blog) al-maklum la azam tahun ni khenn nak hupdate blog ni sekerap yg boley... gituuu. ok x mo bebel pepanjang. sebelum aku terlupe storey morey mase aku join perarakan sambutan maulidur rasul baru-baru ni. tetibe skip dulu citer jalan2 padang jap ye. but don't worry, i'll continue citer jalan2 padang tu after this hokay...

ok, al-kisahnye gini cik jah, actually, tiap2 tahun, mase 12 Rabiulawal tahun gajah, upss silap, setiap tahun umat islam di seluruh dunia kot, especially di Malaysia akan menyambut sambutan maulidur rasul atau maulud nabi iaitu hari memperingati kelahiran Nabi Muhammad SAW. So JAKIM biasenye akan incharge sambutan ni di peringkat kebangsaan yang biasenye jugak akan dilangsungkan kat Putrajaya.

So, biasenye JAKIM akan jemputla semua agensi kerajaan dan swasta untuk join perarakan ni. bukan stakat join je, siap ade pertandingan lagi untuk menarik penyertaan agensi2 ni. My organisasi pun macam biase la..tiap2 tahun join. biasenye aku tengok kat TV je perarakan yang macam ni. but, tahun ni, aku pulak yang merasa sendiri pengalaman join perarakan sambil berselawat ke atas nabi ni.

biasenye jugak, kalau join aktiviti kemasyarakatan macam ni khenn, persalinan lengkap dari atas kepala sampai ke hujung kaki akan di sponser lah khenn oleh organisasi masing2.. untung ko jahh!! tahun ni my organisasi pilih color coklat, siap bersampin yang warna vanila so jadilah weols semua coklat vanila. hehehe. but the material used to made this was really nice and good quality. thats why i love my organisation!!

ok, mase hari kejadian, aku  pergi sekali ngan ahli kumpulan yang lain. diorang berkumpul dulu kat opis sebab naik bas.disebabkan rumah i yang sekangkang kera ni dari putrajaya, so i've decided untuk pergi sendiri. tapi aku ajak member yang sorang lagi ni tumpang aku, sebab rumah die pun dekat la jugak. sebab leh gak la die teman aku kalau aku sampai awal kat sana. nanti tak ke pitamm kalau aku sensorang pepagi buta sampai sana. i khenn pemalu gituuu...

so pagi tu, bangun awal la aku ye. sebenornye same je. waktu bangun aku hari2 ialah tepat jam 5 pagi time nak g keje. so not a big deal hokayy... siap makeup bagai. pung pang ping pung jam 6 aku gerak jemput member aku yang sorang ni kat bangi je. dan bleh plak hari tu on the way ke Putrajaya aku sesat jap jalan masuk ke Precint 2 tu. last2 redo je. aku park kete kat sebelah Istana Kehakiman tu. niat asal nak park kat Masjid Putra tapi laluan tidak mengizinkan sebab dah tutup sana sini khenn. so redo je la cik monn...

time tu dah mule ramai tau org. macam2 color baju, design dan gelagat aku tengok. tapi sebelum tu solat subuh dulu ye..lepas semua tu, aku ngan member aku ni pun jalan la mencari tagging kat mana lokasi untuk kontijen kami. rupa2nye tak jauh pun dari tempat aku park kete tu. dekat depan Istana Kehakiman tu jugek.. so leh la aku lepak2 atas kerusi yg ade kat sepanjang jalan tu.

dari gelap sebuh dah cerah, aku nengok kontijen lain dah siap beratur bagai. tapi kontijen aku plak nan hadoo lagi. erm... actually aku ni jenis yang tak suke menunggu taw. i really hate waiting... ermmm tapi nak buat mcm mana khenn... redoo lah skali lagikk...tunggu punya tunggu.. akhirnye sampai jugek geng pengembaraan bermula upin ipin.. upss silap kontijen eden. tu pun time orang dah nak mule gerak tau. tapi group kami ni memang tak mensasarkan ape2 pun. cukup sekadar join dan dapat menghayati maulud nabi ni je. so berjalan la kami menuju ke masjid putra. erm... jauh jugek rupenye. mau tercabut kaki kalau jalan orang2. ni sebab ramai2, so feelnye lain la sikit. but it was enjoyable! kat kiri kanan ade orang ambik gambar, video dan siaran langsung kat TV tau. aku beruntung sebab berjalan di posisi paling tepi sebelah kanan. so kalau dapat diambil gambo dapat la kot nampak hokayy. berangannn!!

sampai je kat dataran masjid putra tu, semua kontijen dah mule bersepah sana sini sebab tak semua boleh masuk ke dalam kawasan masjid tu. well paham2 je la brapa ribu yang datang pagi tu. tetiba ada konvoi VIP sampai. ce teka siapa la ye? OMG, Yang Dipertuan Agong dgn Raja Permaisuri yang datang rupenye. dapat la aku tengok dari jauh je la. ober taw bile bercerita khenn.. hehehe

time tu perut dah mule menyanyi lagu keroncong. ye la mana la sempat bekfes pepagi buta gitu.. sambil2 tu kami ambik gambo dulu untuk buat kenangan. dan lepas tu baru setiap kontijen diberi pek makanan daripada urus setia. ermm sedap jugak nasi lemak ayam ngan mineral water sebotol. standard la khenn..

time ni sebenornye dah ramai yang dah mule beredar balik. ye la time tu pun gerimis mule turun tapi manje2 je. macam malu2 alah je turunnye. so xde la panas. aku mule nak balik, tapi diorg tak bagi balik dulu sebab katernyer Ketua Pengarah nak ambik gambo dulu dgn weolss.. so redo sekali lagik untuk tunggu. as i told u that i hate keep waiting. but what can i do. so tunggu  je la dik non... akhirnye majlis berakhir, Ketua Pengarah pun sampai, salam2 bagai dan posing la beramai-ramai ye. harusla aku duk kat depan. mesti la nak enterprame khenn... well u known me... lepas tu ape lagik, aku pun chaow bedahhh la, menapak balik ke parking tadi. tapi anggap je macam jalan2 berjongging gitu, sebab dah lame x excercise khenn..

ok setakat itu coretan kali ni ye. so ape2 pun salam maulud nabi 1434 Hijrah ye!!

Sunday, January 20, 2013

Jom Liburan ke Kota Padang-BukitTinggi 2013

Salam uolss.... bertemu lagi di entry terbaharu 2013 ye. seperti yang dijanjikan.. hehe
macam dalam mukadimah dlm entry sebelum ni yg aku nak kongsikan tentang trip jalan-jalan baru ni ke Kota Sumbar atau Sumatera Barat. mana lagi kalau bukan Padang dan Bukit Tinggi,  Indonesia.

Pembuka tirai tahun 2013 ni, dah jenjalan sana sini uolss... ya Allah syok sgt. alhamdulilah.. syukur sebab impian aku nak bawak mak ngan abah makan angin terlaksana jugak khen...
ok tak yah panjang lebar moh kite mulekan story morey nih..
trip ni sebenornye dah lama aku plan ngan hakak angkat aku nun di ufuk timur sana. name die kak kembayan. die pun jenis yang mcm aku jugek. kuat berlibur sana sini ko. so kalau ade trip jenjalan leh la ajak die. suke bebenor die kalau dapat tiket murah trobang sana sini. kali ni aku pilih destinasi ke bumi minang kabau. tompet asal usul nongori sembilan sana nun. pilihan ni dibuat setahun sebelum ye uolss.. time promo AirAsia. memang berbaloi-baloi sangat!!! so sesape yang terhengin nak makan angin silalah rerajin intai2 website Air Asia ye...


disebabkan harga tiket pergi-balik ke padang yang sangat murah. aku pun terlintas nak bawak mak ngan abah yang tak pernah jalan2 naik kapal terbang nih. asyik aku je yang naik. so kali ni aku pun tanpa pikir panjang terus la beli utk mak abah sekali. total harga untuk kami 3 beranak less than RM500. murah khenn.!!

padang menjadi pilihan sebab bile jenjalan bawak warga emas mcm mak ngan abah  yang tak biase dengan budaya asing agak susah jugak ye. so bile dipikir-pikir, padang adalah destinasi yang sangat ideal sebab budaya masyarakatnye lebih kurang sama je ngan kita plus majoritinya muslim. so sesuai sgt khenn utk trip famili kali ni....

trip kami ni standard biase2 je.. 4 hari 3 malam (2 malam di bukit tinggi dan semalam di padang). ok la tu utk percutian singkat bagi org macam aku yg sibuk sket time2 awal tahun khenn...

flight kami berlepas dari LCCT pada 3 Januari tepat jam 7.50 pagi. alhamdulilah flight tak delay pun dan tiba di Lapangan terbang Antarabangsa Minangkabau, Padang sejam kemudian. waktu di padang lewat sejam daripada Malaysia.

sebenarnye sebelum datang ke padang ni. macam biase, aku akan buat sedikit kajian tempatan katernyer or research tentang tempat yang nak gi tu.. so setelah berbincang ngan kak kembayan, kami pilih utk hired supir or drebar merangkap tour guide semasa berada kat sana nanti. alhamdulilah, semua urusan dipermudahkan, aku dapat supir yang dari mana ntah emelkan kat aku yang die ada perkhidmatan itew... nama die roni. so bile discuss dgn si roni ni mmg ok la dgn ape yg kami nak. tapi korang kene bagi deposit dulu ye atleast dlm RM100 or Rp.307000.00. aku bayar deposit die gune western union je sbb die cakap senang cara mcm tu.

so urusan transport and tourguide settle. hotel pulak, aku tempah online je guna booking.com. senang sangat. walaupun takde kad kredit tapi still boleh booked ok. next time kene jugak la buat kad kredit utk tujuan yg mcm ni. aku tawakal je masa pilih hotel dlm booking.com tu. tapi masa check-in tu alhamdulilah sangat. pilihan aku tu berbaloi-baloi sgt taw.. syukur nye aku ya Allah... nanti korang tengok sendiri ye..

sampai je kat airport padang ni, si roni dah tunggu kitaorang kat arrival hall siap tepon2 lagik taw. kelass tak supir aku ni. siap tulih nama aku lagik kat kertas putih. orangnye pun kecik molek je mcm aku. gituu.. perasan khenn.. cuma satu je, airport padang ni kecik. dah tu kaunter immigresen die pulak tu bukak 2 je. so kene la beratur panjang. so aku suh mak ngan abah duduk dulu. bile dah sampai turn baru oncall diorg. mcm doktor pulek khenn... hehe but overall alhamdulilah sgt. sebab semua urusan dipermudahkan masa kat sana.

kami naik hyundai arya kalau tak silap aku la. itu yg dibagi tahu si roni. kira okla jugak sbb selesa sgt utk kami bertujuh ni. aku bertiga, kak kembayan ngan suaminye dan anak2 die 2 org. so mmg muat. cuaca kat padang lebih kurang sama je ngan Malaysia. cuma di Bukit Tinggi agak nyaman, fresh air gitu... best!

so pagi tu, kak kembayan ngan familinye yang masih belum bekfest sebab terlewat bgn katernyer, dapatla bekfes dulu, sebab kami pun tiba awal pagi. aku dah siap2 bekfes. bagi mak abah makan kenyang2 dulu masa kat LCCT. kami makan McD je. nasib baik la kak kembayan tak tertinggal ok. sbb diorg tak sedar dari lamunan ok. ape2 pun kami layan makan pagi kat rumah makan lamun ombak pagi tu.

so masa kat sini, aku discuss ngan roni plan jalan-jalan kami sepanjang kat padang dgn bukit tinggi ni. so lepas bekfes, kami terus menuju ke BukitTinggi. perjalanan agak jauh jugek lebih kurang 2 ke 3 jam. sambil2 tu layan je pemandangan kiri kanan jalan yang sama je mcm kat kampung kita di Malaysia tu. so korang layan je gambo-gambo ni dulu ye. next entry aku sambung lagi citer seterusnye ye... ok chao bedahhh!!!