Sunday, June 23, 2013

Jalan Jalan Hong Kong Day 3 (Part 3)

Hoyehh... salam mesra uolss.. erm.. cuaca sekarang ni ya ampunn panas yang amat sangat ditambah pulak dengan jerebu yang sangat kuat ye. so bertabahlah duduk diam-diam je kat rumah. Nak keluar pun takde selera dibuatnye. So ape lagi mari kita sambung story jalan-jalan Hong Kong hari ke-3 (part 3).




Ok petang tu lepas je bangun tido lebih kurang dalam jam 5 petang, aku pun mandi dan solat dulu. Sambil layan TV Hong Kong yang aku pun tak paham ape yang aku tengok tu, aku buat milo lagik sambil cicah dengan roti. ye la tengah-tengah hujan plak tu, sedap jugak makan time-time cam tu khenn.

So disebabkan tak nak buang terlalu banyak masa di bilik je. aku pun  plan nak keluar jalan-jalan di kota Hong Kong sendiri sebab kak yan dan familinye dah tak larat katernyer.. So malas  nak tanye lelebih khen. tetiba aku teringatkan si Tonny tokei Guest House tu. So saje je la aku WassAps die. Manalah tahu kot-kot die free dan leh ajak lepak sama-sama kat luar. lagi pun mesti die tahu selok belok jalan-jalan kat Hong Kong ni khenn. Tak sampai seminit dua lepas tu, ada balasan dari si Tonny. Alhamdulilah sangat taw sebabnye die memang tengah free dan setuju nak lepak dan tunjukkan aku jalan-jalan yang best sekitar Tsim Sha Tsui tu. Oyehhh!!

So kami janji nak jumpe dekat main entrance Mirandor Mansion tu tepat jam 6.30 petang. Aku pun tukar baju dan siap ape-ape yang patut untuk jalan-jalan dengan si Tonny. Actually, Tonny ni muda lagi sebaya je ngan aku. So takde la masalah untuk sharing idea or what so ever khenn. Dulu si Tonny ni belajar kat US uolss.. kelass sgt. So thats why he can speak English very well. Sambil jalan-jalan tu macam-macam kami borak. Dia ni memang pandai sembang. Aku plak pantang diajak sembang je mesti menjadi. hehehe...

So kami pun berjalanlah menuju ke Victoria Habour sekali lagi. Aku dah bagi tahu Tonny yang aku nak tengok upacara Simphony of Lights malam tu. Untuk makluman korang, upacara ni memang sentiasa ada pada setiap malam di tepi tebing waterfront Victoria Habour tu kecuali kalau hujan. Biasanya simphony of lights ni start jam 8 malam camtu. siap ade suara pembesar dan iringan muzik untuk pancaran cahaya lampu pada bangunan pencakar langit dari Pulau Hong Kong. Memang cantik!

So memang ramai para pelancong yang bersidai sana sini kat Victoria Habour time tu untuk tengok simphony ni. Siap yang ready dengan kamera bertripod hokay!. aku biasa2 je. cukup sekadar dapat tengok dan ambil gambar biasa-biasa je. Sambil-sambil tu, dapat jugak ambik gambar kapal-kapal stail pedagang cina dulu-dulu tu duk lalu lalang dekat situ. Ermm... cantik. So tak rugi la aku keluar malam tu dengan Tonny.

Simphony of lights tu lebih kurang dalam 30 minit cam tu la. selesai semua, baru semua orang bersepah sana sini membawa haluan memasing. aku ngan Tonny jalan-jalan sekitar bandar Hong Kong tu. Tonny siap tunjukkan aku local district food Hong Kong. Dia belanja aku Fish Cake. sedap. Tapi aku siap pesan kat die yang aku makan makanan yang halal je. sib baik die ni tahu. so takde hal la khenn. lepas makan tu Tonny bawak aku jalan-jalan lagi ke Masjid Kowloon. kat sini die tunjukkan jugak tempat-tempat makan yang halal untuk muslim. rata-rata kat area tu ramai orang Indon yang jadi maid kat Hong Kong ni.

So sesape yang berhajat ke Hong Kong dan tak tahu nak cari makanan halal, so boleh la refer kat sini ye.

Lepas tu, aku pun ajak la Tonny balik ke bilik. ye la kesian pulak die. nanti esok nak keje lagi. uruskan guest house die tu. aku plak duk sibuk ajak die keluar khenn. tak pe la Tonny, bagi aku pertolongan die tu pun dah memadai. Start daripada situ lah aku jadi kawan dengan si Tonny ni. So kalau datang Hong Kong skali lagi mesti aku akan rojer Tonny lagi.

Balik bilik dan kemas-kemas ape yang patut sebab esok dah nak balik Malaysia. dan lepas tu tido.. Ok akhirnya selesai jugak entry untuk hari ke-3. fuhh lega!
Till then nanti aku sambung lagi untuk hari terakhir di Hong Kong ni ye! Wassalam....

Saturday, June 22, 2013

Jalan Jalan Hong Kong Day 3 (Part 2)

Assalamualaikum, Selamat sejahtera uolss. ok jom sambung citer Hong Kong hari ke-3 (part 2).

Ok selesai sesi foto memoto bagai dekat dalam Madame Tussoud tu, kami pun keluar dari studionye. Untuk makluman korang, Madame Tussoud ni letaknya dalam bangunan The Peak tu jugak. kalau tak silap aku yg lupe2 ingatan ni kat aras 1 atau 2.  Tak pe kat sana ada signage bagai hoii.. korang baca n cari la sendiri. tak sesatnyer..

Abih tu, kami naik ke puncak bangunan The Peak tu, iaitu Sky Tarrace. Haa... kat sini, kita boleh view pemandangan seluruh Kota Raya Hong Kong ni taw.. Tapi time trip aku ni, macam yang aku cakap kat korang la yang cuacanye tak begitu best. asyik hujan je memanjang khenn.. tapi tak pe yang penting aku dah jejak kaki di bumi Hong Kong ye.... hehehe

Masa ni kabus agak tebal dan nampak light-light je pemandangan Kota Hong Kong. Sejuk tak lah rasa sangat. biasa-biasa je pun.. Kat sini sempat jugak la aku ambik gambar sepam dua. Untuk makluman korang jugak, dekat atas ni, korang boleh abadikan kehadiran korang di sini dengan menulis ape-ape jelah yang korang nak pada kad berbentuk love dan gantungkannya pada ruangan khas yang disediakan. Eden pun tak ketinggalan lah ye untuk meninggalkan kesan tulisan iols tu di situ ye.


satu lagi kalau yang datang tu berlenggang kangkung tak bawak kamera tapi nak jugak ambik gambo di Sky Tarrace ni, boleh gunakan perkhidmatan photoshoot diorang. cuma korang perlu keluarkan ongkosnye sajork. siap diedit lagik hokayy! pueh hati sangat taw.

Kami di Sky Tarrace tu tak lama pun, dalam 30-40 minit je. Sebab pemandangan die tak begitu memberangsangkan disebabkan faktor cuaca. Lepas siap semua, kami pun turun dari The Peak dan plan untuk mencari makan sebab hari pun dah petang. Time turun tu, sempat jugak la kami rembat ape-ape yang patut untuk dibawa balik sebagai kenang-kenangan.

Time turun tu, kami naik Tram. Tram ni macam dekat bukit bendera Penang tu. masa nak naik tu, punyalah ramai umat manusia ko.. kene la beratur tunggu turn memasing. kami dah siap beli tiket pakej macam yang aku story sebelum ni dalam entry ke Disneyland tu. so senang la nak jalan.

tram ni turun tak la lama. kejap je dah sampai. kalau korek idung tu tak terasa pun kejapnye.. hehehe
Plannyer, nak makan tengah hari di Kafetaria Masjid macam yang diceritakan sorang blogger ni. tapi time tu lupe plak namanyer. tanye orang sana, diorang pun tak tahu. ye la tempat non-muslim, haruslah diorg wat tak tahu khenn.. so kempunan la nak makan dim-sum Muslim Hong Kong.. huwaaa.....so kami pun berjalan kaki untuk mencari arah pulang.

Sambil-sambil jalan tu sempat jugak la snappy sana snappy sini. masa tu, ada satu kawasan dataran yang lapang dan luas jugak la. kalau kat Malaysia kira macam dekat Dataran Merdekalah. Punyanye bersepah sana-sini umat Philipina engko. aku rasa diorg sume tu maid dekat Hong Kong. Kira macam hari kelepasan diorang lah kot. erm... choii sgt. kami terus gerak turun subway dan ambik MTR balik ke Tsim Sha Tsui.

Dalam MTR plak, sempat jugak aku kenal-kenal dgn minah Korea. Dia datang Hong Kong pun first time macam kami. siap bawak map bagai uolss..  tourist sangat khenn!!. Dia datang dengan maknye berdua sajork. Motiffnye ialah untuk jalan-jalan cari makan jer.. wahh gitu senahh!

sampai kat Tsim Sha Tsui.. Masing-masing keluar dan cari haluan masing-masing. sempat jugak aku buat lambaian ratu pada die.. hehehe Hope we will meet someday! Sampai area Mirandor Mansion tu, hujan masih lagi renyai-renyai. So sebelah Mirandor tu ade Shop Souvenior. Sempat jugak lah kami singgah dan beli ape-ape yang patut lagik sebelum balik ke bilik dan makan tengahari dengan lauk pauk yang diterbangkan khas dari Kuala Lumpur khenn.. Kak Yan masak nasik dalam bilik. aku bawak kari ayam. so kami berkongsi makan reramai gitu.. Selesai semua, aku pun mandi, solat dan tido lah sajork.

Ape-ape pun layan lah dulu hasil tangkapan gambor-gambor ini dulu. nanti aku story lagi kisah waktu malamnye pulak di hari ke-3 ini aku bersama Tonny si tauke Guest House. muahaha..
Till Then.. Chaou Bedahh!!!