Monday, September 16, 2013

Ada Apa di Banda Aceh (Day 1 - part 1)

Assalamualaikum.. salam sejahtera buat semua. Alhamdulilah uols .... akhirnya misi percutian untuk tahun 2013 ni selamat diselesaikan. Menantikan pula misi untuk tahun 2014 yang telah siap dijadualkan untuk 2 trip pada awal tahun. Gituu... baru je habis trip aceh udah ada next trip katernyer... hehehe

Ok. macam dalam entry sebelum ni, saje je aku buat propa sikit tentang lokasi percutian 5 hari 4 malam aku dan 4 orang kengkawan yang memang supporting and happening habis sepanjang percutian ni. Korang memang best hokay! Ermmm... kalau sesapa yang dengar pasal Aceh ni mesti dalam kepala hotak korang tu mesti teringat tentang Tsunami kann! tak pun mesti korang ingat tentang gempa bumi, gunung berapi kannn! atau mungkin tentang keadaan politik di sana kannn! haaaaa... korang jangan tak tahu pulak tau.. sebenarnya aceh ni banyak keistimewaannya yang sebenarnya masih belum dibongkar oleh para pelancong. Selama ni kita hanya dengar dan lihat berita-berita yang buruk je tentang Banda Aceh ni selepas tragedi buruk dalam sejarahnya pada Disember 2004 dulu. Tapi sekarang aceh sudah kembali pulih dari sejarah hitamnya dan luka-lukanya juga semakin sembuh. Gituuu ayat skemanyee... heee

Ok tak mo panjang lebar sangat. ape-ape pun weols dah sampai sini ye kak jah! Memula tu terbayang jugak dalam fikiran ni. Ada apa la kat aceh ni. best ke? apa tempat-tempat yang diorang ade untuk pelancong? senang ke nak cari makanan. bla...bla... bla.... Tapi ternyata aceh juga mampu untuk memberikan satu kenangan manis untuk para pengunjungnye ye senah! Ok lets iols story....

Trip kali ni telah di join bersama dengan kengkawan. Kak Maz, Uzer, Hafiz dan isterinye Lin. Glamour la uols pasni.. heee. Tiket telah dibeli time zero fairs tahun lepas yee.. yang terkejutnya juga. baru sampai di aceh dapat e-mel yang AA buat lagi zero fairs macam tiket yang iols beli ni. pandai kann pak toni ni nak habiskan duit weols ... untung katernyerr...Tak gitu ke Kak JM? (tetibeee). Total harga tiket pergi-balik siap luggage dan makanan baru RM100 ++

Kekerapan flight AA ke Banda Aceh ni sekali sehari ye. Kalau dari Kuala Lumpur, penerbangannye jam 11.40 pagi dan memakan masa sekitar 1 jam 20 minit. Trip kami berlepas pada hari rabu 11 September 2013 dan balik semula ke Kuala Lumpur pada 15 September 2013. Jadi 16 September 2013 tu boleh la berehat di rumah pulak melepaskan lelah berjalan tu. Ye la kan cuti hari Malaysia jatuh pada 16 September setiap tahun. bijak kannn weolss! hehehe.....

Seperti biasa, sebelum memulakan operasi jenjalan, persiapan awal perlu dibuat dengan kajian tempatan serba-sedikit. dalam duk sibuk-sibuk dengan kerja yang melambak dan tak kan pernah habis di ofis tu pun, masih sempat berjalan kan... tapi kene dengan perancangan teliti sebelum pergi. Macam trip kali ni, semua maklumat dan urusan pak supir semua aku dan kak maz yang uruskan. Ye la ahli baru trip uzer, lin dan hafiz masing-masing belum pernah ke berjalan ke luar dari Malaysia sebelum ni. So kene la bagi diorang info dan siapkan ape-ape yang diperlukan supaya diorang akan terinduce untuk melancong lagik pas ni.. hehehehe
So bagi sesapa yang bercadang nak ke Banda Aceh selepas ni boleh la rojer aku jugak ye. sebab maklumat dan pengalaman sepanjang perjalanan kami di sini aku dah siap pack dalam fail jenjalan aku. hehehe (gigihkann!) just untuk membantu dan mungkin berguna bila nak pergi lagi tempat tu.... itu lah tujuannye. 

Siap semua itenerary, hotel yang ditempah melalui online. maklumat lokasi, maka tibalah hari yang ditunggu-tunggu. walaupun flight kami berlepas pada pukul 11.40 pagi, tapi gigih bangun seawal pukul 4.30 pagi hokay. ye la sebab dah biasa bangun time tu siap nak gi kerja. aku bersiap awal, masukkan beg dan luggage dalam kereta, terus ke Bangi untuk pick-up Uzer, Hafiz dan Lin. Kak Maz, husband die hantar terus ke LCCT pagi tu. Ini pertama kali aku drive kete terus ke LCCT dan park dekat parking yang RM16 tu hokay!. sebelum ni i ada driver setia yang akan hantar dan jemput di airport ye. hehehe... retis sangat kannn! letak kat sini kira ok jugak. alhamdulilah selamat je my baby tu. dari kawasan parking tu, kita kene menapak sikit sampai ke bus stop depan maybank. tunggu shuttle bus yang FREE untuk pick-up terus ke lobi airport. Ok not bad jugak. Seperti biasa, tak nak ambil risiko lewat atau masalah-masalah tertentu berlaku di airport tu, aku dah siap check-in pergi balik untuk semua ahli rombongan yang aku booking kan itu ye. Kak Maz, die check-in sendiri guna mobile. so easy hokay! dunia di hujung jari ye Kak Jari Manis.... hehehe

Masuk terus je cari timbang, takut-takut terlebih berat luggage yang kami hangguk ke aceh ni. siap i sharing beg u, u sharing beg i gitu ye... konsep sharing is caring hokay! alhamdulilah daftar masuk keluar kastam semuanya lancar tanpa masalah. dan kami antara guest yang terawal sampai di balai menunggu sebelum gate tu buka lagik. dari airport pun dah mula berposing ye cik yah! apetah lagi bila dah sampai..... boley?

penerbangan pagi tu berjalan lancar dan dalam flight seperti biasa la, kalau kita ke indonesia, kita terpaksa mengisi kad dan borang clarification custom diorang ni. Cuaca pagi tu juga tak begitu panas. awan tebal, dan kata pilot, petang di aceh mungkin hujan. so kami mula berdoa agar perjalanan kami ni tak terbatas sebab hujan ye.. Selepas 1 jam 20 minit, kami selamat mendarat di Lapangan terbang aceh atau dikenali Bandara Sultan Iskandar Muda, Aceh. airport die takde la besar mana pun. tapi cantik dengan bentuk seni bina tradisional aceh yang berusur keislaman. al-maklumlah, aceh kan salah satu bumi serambi mekah suatu ketika dulu.

selesai urusan immigresen dan pick-up luggage, kami pun keluar dari balai ketibaan. kat depan tu banyak pak supir yang menunggu tetamu untuk dibawa. kalau sesiapa yang memang takde hired mana-mana supir, boleh la ambik je memana yang korang nak. tapi harganye aku rase lagi tinggi la kot. kat sini public transport diorang kurang. yang ade macam angkutan kota di Jakarta tu, tapi kat aceh, namanye dipanggil labi-labi. kelass ko jah! ada labi-labi atas jalan hokay!. trip kami, aku dah siap booking pak supir. buat deal semua online jeh. ko sampai bayor je kat sana. semudah ABC ye. gituuu....kekwat sangat kann!

Masa di aceh ni ikut waktu indonesia barat (WIB), iaitu lewat sejam dari waktu di Malaysia. Kalau kita pukul 10 pagi, di sini baru 9 pagi. haaa...camtu la perkiraannye cik yah oii... kami sampai di sana lebih kurang pukul 11.30 pagi WIB a.k.a 12.30 tgh hari di Malaysia. so maunye perut time tu tak berkeroncong kann... so kami di sambut oleh Bapak Bukhari, pak supir kami di banda aceh ni. siap loading barang dan naik pregio, aku pesan kat pak bukhari tu untuk bawak kami gi makan tengah hari sebab dah lapar. sambil-sambil tu sempat lah kami duk snappy sana sini dari tingkap je. dalam perjalanan  nak ke rumah makan tu, kami singgah dulu di tanah perkuburan mangsa Tsunami yang juga di sebut sebagai Kuburan Massal. Kalau di aceh ni, banyak kuburan massal, salah satunya yang ini. Massal maksudnya Jamak atau banyak. jadi di tanah perkuburan tu, ditanamnya bangkai mayat penduduk kampung yang syahid akibat dibunuh Tsunami secara berjemaah reramai dalam satu lubang besar. menurut pak bukhari, kawasan ni dulunye sebuah anak sungai yang agak dalam. jadi akibat terlalu banyak mayat yang perlu ditanam, maka diorang ambik keputusan semadikan mayat-mayat di sungai tu dan dikambus dengan tanah sehinggalah jadi begini. sebelahnya ada surau untuk solat.

Selesai snappy di kawasan tu, kami terus ke Rumah Makan Delima Baru untuk mengisi perut. Masakannye memang sedap dan kene dengan selera kami. Cuma harganya pitammm!! Cara hidangannya sama je macam di Padang. Kalau tak nak makan lauk tu, sila jangan usik walaupun sedikit sebab diorang akan kira berdasarkan lauk ape yang korang sentuh. Yang specialnya di aceh ade lauk ayam tangkap. Ayam ni sebenornye digoreng dengan daun-daun herba dan disorokkan dalam timbunan daun-daun tadi. So masa nak makan, korang kene la gagau cari ayam tadi yang kononnya korang sedang menangkap ayam itew! sila jangan ketawa ye. sebab ini aku buat kaji selidik di blog dan maklumat orang lain juga ye. maklumatnye sama hokay! maka ia bukanlah mitos. gituuu

Ok la.. aku rasa macam dah panjang berjela aku story ni untuk entry pertama. Tapi pulau yang akan aku pergi itew masih belum aku khabarkan namanya ya pak! tungguuu... penat dah jari ni duk menaip dengan penuh semangat. ape-ape pun Selamat Hari Malaysia untuk korang!

175 comments:

  1. Uhuk uhukkk rasa cam ada org sebut2nana I lah heeee
    Ehh klau dh ada d msia boleh kah try free seat tu mana tahu dpt tambah lagi trip next year je dokkk

    Ke acheh pulak rupanya eh napa x kongsi info pak supir tu klau nk ke sana le cari

    Ayam tngkap hehehe mcm2 resipi mmg sedap lah tu nampak tulang je lam pggan

    Citer lg apa yg best kt acheh tu :-) hambek ko komen dh mcm buat karangan hiksss

    ReplyDelete
  2. Wahhh sepantas kilat yer kakak ku si blogger tegar ini memberi komen. gituuu... hambek ko apabila JM buat karangan katanyerr... hehehe.... ;)

    Saje je iolss menyebut nama mu itu JM. nak bagi uols tersedak sedik sedu sedan.. hikhikhik...

    A'ah ni pun tengah duk merancang-rancang pilih destinasi pilihan seterusnya. nak reedeem poin gitu... tapi tunggu lampu ijo dari mmbr trip iols dulu...

    Ok. dont worry maklumat supir semua tu akan diinfokan di sini supaya bisa digunakan kalian ya. Yuk ke aceh bukkk!

    (hambek ko balasan komen dah macam artikel majalah hokay!)

    p/s: jgn lupe PM iols alamat posto untuk kak JM. ada balasan sedang menunggu dari bagasi iols ini... sssshhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..boleh tolong emailkan supir tu kt mk cik....nnti mkck nk g aceh ngan fmly... joy-022002@yahoo.com..atau kt face book joy oren....ok..

      Delete
    2. salam tuan dan puan
      kami mohon izin promotion di blog ni
      kami salah satu agency pelancongan yang ada di bukittinggi,padang west sumatera indonesia.
      yang sudah memiliki legalitas yang sah yaitu Pt.RISFY HIDAYAH WISATA.
      bagi yang nak bercuti kat padang ,medan dll.boleh kami bantu uruskan.
      dengan harga yang berpatutan.
      untuk detail
      sila hubungi kami di talian phone /whatsapp: +6282169960060 ( edward ardy)
      atau tengok blog kami www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
      terima kasih sebelumnya

      wassalam

      (edward ardy)

      Delete
  3. Wah Farel dengan rombongan mak jemahnya, siap tangkap2 ayam kat sana ye...

    PLM belum terlintas lagi nak ke sana. Kena tunggu cerita farel dulu nampaknya...

    Jangan lupa merembat tiket gratis AA tu. Sila panjangkan senarai destinasi tu... hehe

    Anyway JM, kirimanmu masih belum nampak bayangnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rombongan mak jemah katernyer... hikhikhik...
      Ya harusnya begitu pak PLM.. memang betul masih ramai yang tak terlintas nak masukkan aceh dalam list destinasi utk dilawati. macam tu jugak la komen dari tourism aceh. sebab tak banyak info dapat diorang sebarkan. so farel datang untuk membantu apa yang boleh dikhabarkan. hehehe...

      anyway. memang cadangnya nak rembat 1 tiket gratis AA itu. tapi kene tengok dulu destinasi mana yang nak diterjah.. hehehe..

      Delete
  4. :) tak sabar menanti entri seterusnya.. mana tahu dapat inspirasi untuk berblogging semula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitu kekdah nyerr kak maz.... inspirasi yerr... hehehe
      anyway tq ye kak maz sudi singgah ke blog iols yg tak seberapa ini... akan dicepatkan penulisan entry berikutnya kerana kerja di opis bakal melambak lagik pasni... hehehe

      Delete
    2. salam.. tolong email detail supir kt saya.. pirlojuv21@icloud.com tq..

      Delete
    3. Wasalam pirlojuv21,
      mohon maaf sebab lambat reply. ok maklumat supir saya dah kirimkan.

      Delete
    4. as salam...boleh emailkan contact number pak supir kat banda aceh?

      wann.wanm@yahoo.com

      Thanks

      Delete
    5. Assalamualaikum ..saya juga cadang nak bawak 20 orang pd bln sept ni.mohon bantuan email no tel pak bukhari supir nya tu email:m-yazit.m-khail@lafarge.com tq

      Delete
  5. Salam...boleh share ctc no pak supir and any info...sy plan nk g disember ni...miszkham@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam miszkham, TQ singgah ke Dunia Farel. Jgn lupe jadi follower saya ye. anyway maklumat supir tu saya dah e-melkan. harap dapat membantu. Selamat Melancong!

      Delete
    2. Salam farel, boleh emailkan juga contact number supir. thanks

      aziraa@tnb.com.my

      Delete
  6. Salam..blh tlg email contact no pak supir di acheh? Ni my email..naniey135@ yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam naniey,
      maklumat supir saya dah e-melkan. harap dapat membantu. jangan lupe be my follower ye. TQ. Selamat Melancong!

      Delete
    2. sy nak jgk plez..
      abdullah.kvmrt@gmail.com
      tq :)

      Delete
    3. Ok. Info sudah dihantar ke e-melnye. thanks Abdullah Ahmad Sobri

      Delete
  7. Salam, boleh share info paksupir di sana? Saya akan ke sana pada Januari nanti... Thank you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumuslam DJ, Terima kasih sudi singgah di sini ye. Ok. Maklumat supir saya dah e-melkan. jgn lupe be my follower ye. Selamat Melancong!

      Delete
  8. Assalamualaikum...blog yg brinformasi mbntu kami 9 org k sn 17 nov nnti.
    Mohon em info supir juga ke tah353@yahoo.com.my...& di sn mginap d mn?

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...blog yg brinformasi mbntu kami 9 org k sn 17 nov nnti.
    Mohon em info supir juga ke tah353@yahoo.com.my...& di sn mginap d mn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam,

      Terima kasih kerana singgah ke blog Dunia Farel. maklumat supir telah saya e-melkan. harap dapat membantu.

      Selamat melancong! Jangan lupe singgah lagi ke blog ni dan jadilah my follower ye.

      Delete
  10. Assalamu'alaikum..
    Nak mohon details plan sblm bertolak, masa dah sampai & any documentation cthnya kena apply visa ke tak, dan..mohon share contact info masa kat banda acheh juga ye. ni e-mail saya: che.amirah@gmail.com
    Tq. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Akiddo Junior,
      Maaf la sebab lambat reply komen awak ye sbb lately ni saya agak sibuk dgn urusan kerja. blog pun tak sempat update. ok sebenarnye untuk ke aceh, tak perlu visa. hanya perlu bawa passport sahaja. tentang plan secara details tu pulak, bergantung pada perancangan awak. apa tujuan ke sana dan nak ke mana? tapi tak pe, saya bagi contoh itenerary saya. bolehlah awak jadikan contoh. maklumatnye saya e-mel pada alamat e-mel awak tu. jgn lupe jadi follower blog saya ni ye.

      Selamat melancong!

      Delete
  11. salam tuan, info yang menarik dikongsikan. Jika tuan tidak keberatan. Mohon emailkan contact supir boleh ? ke email skudai@gmail.com. Tq Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumuslam Anonymous,
      kalau ada nama kan bagus, boleh la mention di sini. ok maklumat supir saya dah e-melkan. harap dapat membantu. jangan lupe jadi my follower ye. Selamat Melancong!

      Delete
  12. Assalamu'alaikum. .. tanya psl pulau sabang lah...kalu turun flight terus ke pulau sabang ok tak...feri kul brp yer...esok blk feri kul brp pulok...inht nk p sana bln jun 14 nt...

    ReplyDelete
  13. Assalamu'alaikum. .. tanya psl pulau sabang lah...kalu turun flight terus ke pulau sabang ok tak...feri kul brp yer...esok blk feri kul brp pulok...inht nk p sana bln jun 14 nt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Kelisa6427,
      Kalau nak ke pulau sabang lepas turun flight tu ok jugak tapi ke naik flight paling awal la sebab kalau tak salah saya, feri ke pulau sabang akan bertolak pukul 10 pagi. jadual feri boleh rujuk dalam entri saya ke pulau sabang. anyway, thanks sudi singgah sini. Jangan lupe be my follower ye dan selamat melancong!

      Delete
    2. alamak...flight smpai kul 11.20....ptg ada bot tak...kalu dari pulau sabang tu bot kul brp pulok....adoiiiii mcm rugi pulak kalu x tdo kat situ.....tq info berguna sangat2...

      Delete
    3. alamak...flight smpai kul 11.20....ptg ada bot tak...kalu dari pulau sabang tu bot kul brp pulok....adoiiiii mcm rugi pulak kalu x tdo kat situ.....tq info berguna sangat2...

      Delete
    4. Tak pe Kelisa,
      Ade je bot pukul 4.00 petang. sebelah pagi tu lepas sampai boleh la pi makan dulu. then pi la solat di Masjid Baiturrahman then makan jagung bakar tepi jeti sebelum ke pulau sabang. Kat Sabang tu memang best sgt!

      Delete
    5. Ada contact no supir & harganya ? sudermk@proton.com

      Delete
    6. Ok info supir telah saya e-melkan.

      Delete
  14. boleh x sy dapatkan no supir kat sana...tq
    zaidi
    myzaidi@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok zaidi. maklumat supir saya dah e-melkan. jangan lupe jadi my follower ye. selamat melancong!

      Delete
    2. Assalamualaikum
      farel
      Boleh tolong emelkan kat akak contact no pak supir nye..tq...balqishnur73@gmail.com

      Delete
    3. Waalaikumuslam kak balqis,

      mohon maaf sebab lambat reply e-mel akak. maklumat supir saya dah e-melkan.

      Delete
    4. assalamualaikum..saya nak mohon no.tel pak supir n hotel yang encik duduk masa melancung ke Aceh.Akak akan pergi dengan husband pada 13-15 Mac nanti..terima kasih.e-mail akak junaidah_abusaman@hotmail.com

      Delete
  15. Assalamualaikum..
    boleh sy dapatkan no supir kat sana...tq
    Atiqah
    adie_qa@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam atiqah,

      ok maklumat supir saya dah kirimkan. mohon maaf lambat reply. jangan lupe be my follower ok. Selamat melancong!

      Delete
  16. Assalamualaikum. Boleh dapatkan no supirnya. Ini emel saya : izanahar84@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam izanahar84,

      ok maklumat supir saya dah kirimkan. mohon maaf lambat reply. jangan lupe be my follower ok. Selamat melancong!

      Delete
  17. Salam. Boleh kongsikan no supir tu? Tq.

    rugbystd1@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam rugbystd1,

      ok maklumat supir saya dah kirimkan. mohon maaf lambat reply. jangan lupe be my follower ok. Selamat melancong!

      Delete
  18. salam blh emailkan detail pak supir di nor.ainan@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam nor ainan,

      ok maklumat supir saya dah kirimkan. mohon maaf lambat reply. jangan lupe be my follower ok. Selamat melancong!

      Delete
  19. Salam, encik farel blh tak emelkn sy jgk detail pak cik supir tu..ni emel atikah.lokman@gmail.com.tq..kalau ada info menarik gtau kt emel ye..tq sngt..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam kalketes,

      ok maklumat supir saya dah kirimkan. mohon maaf lambat reply. jangan lupe be my follower ok. Selamat melancong!

      Delete
  20. Salam, macam best je,, thank atas maklumat yg sgt lengkap,, dan berguna,, rasa nak bercuti bulan 4 ni,, leh tolong emailkan no supir tu dok?? nurul_578@yahoo.com,,, terimakasih yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam nurul,
      memang best! anyway thanks sudi singgah dan baca blog ni.
      ooo...nak bercuti ye. selamat melancong! ok maklumat supir saya dah e-melkan. jangan lupe be my follower ok!

      Delete
  21. slm farel, blh beri maklumat supir n tmpt menginap disana, mcm menarik je nk ke banda aceh.. clynn_teens@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam clynn_teens,

      ok maklumat supir saya dah kirimkan. harap dapat membantu. Selamat melancong! Jgn lupe sudi-sudilah jadi follower saya ok.

      Delete
  22. As salam. Boleh x email saya maklumat supir di Acheh. Mcm seronok je nak pegi.Tq
    email anies@jkr.gov.my.

    ReplyDelete
  23. Mohon emaikan Maklumat supir tu. Cadangkan nak ke Sana nih. Email saya: suezack301@gmail.com. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok Amirul, maklumat supir saya dah kirimkan. Selamat Melancong! Jangan lupe sudi-sudilah jadi follower saya.

      Delete
  24. Salam, saya cadang nak p aceh bln mei nanti, blh forward no tel Pak supir tu...bagi tau charge dia sekali...email saya zamani@azmigroup.com.my
    T. Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Prince Inferno,
      Ok maklumat supir saya akan e-melkan. Selamat Melancong!

      Delete
  25. alam, saya cadang nak p aceh nanti, blh forward no tel Pak supir tu...bagi tau charge dia sekali..tlg email ke lofi.cosmetic@yahoo.com

    ReplyDelete
  26. Hi.. boleh tolong emailkan details pak supir and charge ke abbynawi@gmail.com. TQ!

    ReplyDelete
  27. assalam..mohon share no tel pak supir d banda acheh dan charge nye skali ye..insha allah akn ke sabang april ni..email kn ke syedmien@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. assalam..mohon share no tel pak supir d banda acheh dan charge nye skali ye..insha allah akn ke sabang april ni..email kn ke syedmien@yahoo.com

    ReplyDelete
  29. assalam..seronok membaca entry encik farel mengenai pengalaman di Banda Aceh..saya ingin memohon jasa baik en.farel untuk share no tel pak supir di banda acheh dan charge nye skali ye..dan kalo boleh beserta itinerary en. farel skali ke Banda Aceh. kalo en. farel tidak keberatan, boleh share info berkenaan hotel2 di sekitar banda aceh dan pulau sabang..email kan ke norfadilah@ikram.com.my

    jasa baek en.farel saye dahulukan dengan ucapan terima kasih dan semoga bermanfaat perkongsian ini.. =)

    ReplyDelete

  30. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  31. Assalam. boleh x sy nak info pasal supir tu dan hotel menginap? online agoda ke? emel sy ke snowhite_girl1001@yahoo.com

    ReplyDelete
  32. Assalammualaikum.. mohon jasa baik en Farel u menge-mail kn sy pak supir y telah en guna kn semasa d aceh

    ReplyDelete
  33. asalam tuan, mohon dptkan no pak supir & rate. email saya ghazalimohdali@gmail.com. tk.

    ReplyDelete
  34. salam boleh emel kan saye pak supir n hotel yg farel gune thanks, trima kasih, arigato...

    faudowson94@gmail.com

    ReplyDelete
  35. As Salam.. boleh tak bagi saya no fon supir tu n hotel kat sabang tu. Tq

    Zulbc130@gmail.com

    ReplyDelete
  36. salam..bleh emelkn no supir n emel kpd sy puterarider@gmail.com

    ReplyDelete
  37. salam..family sy nk g acheh awal bln 6 ni..mohon share smua maklumat berkaitan..hotel..supir..dan tempat pelancongan yg boleh dilawati..klu boleh nk anggaran hrga skli..mudah nk bajet..
    nurhidayah_unique@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. Salam. Mohon share no supir... hotel n bajet
    dek_kham@yahoo.com
    tqsm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Ok maklumat supir saya dah kirimkan. Maaf lambat reply ye.

      Delete
  39. As salam. Mohon kongsikan no. supirnya jika tak keberatan... fatinazrin05@gmail.com
    terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Ok maklumat supir saya dah kirimkan. Maaf lambat reply ye.

      Delete
  40. Assalam tolong bagi no telpon pak supir..tq

    ReplyDelete
  41. Salam. Leh saya dptkan nombor pak supir. Tq

    ReplyDelete
  42. Salam.
    Boleh emailkan no phone supir tu email saya ajib_design@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Ok maklumat supir saya dah kirimkan. Maaf lambat reply ye.

      Delete
  43. Salam.
    Boleh emailkan no phone supir tu n contoh tempat yg korg pegi?
    email:dyanna_22@yahoo.com

    tq

    ReplyDelete
  44. salam
    boleh emailkann detail supir n itenary y korg pergi?better jln sndri o ambik tour agent yer?
    i_niy57@yahoo.com
    tq so much

    ReplyDelete
  45. Farel nak no telefon supir...mmg nak guna pergio sebab bawak satu rombongan cik kiah ni...tolong email ke aziraa@tnb.com.my

    nak pegi dah hujung bulan ni...tolong yek..thank you

    ReplyDelete
  46. Assalam. En Farel. Boleh tak bagi no telefon supir di Acheh ni.. Emel ke azwanisofia24@gmail.com. Tqtq...

    ReplyDelete
  47. Assalam. En Farel. Boleh tak bagi no telefon supir di Acheh ni..nak pegi pd 20/8/14..klau bleh anggaran kosnya....tq..email ke lofi.cosmetic@yahoo.com

    ReplyDelete
  48. as salam..hi nk minta tlg blh i dptkn details supir..sbb i nk ke aceh next month la..nie email i cimot_pieces@yahoo.com tq in advance ya

    ReplyDelete
  49. Hi farel. Bole x share kan details supir tuh? Berapa hrg supir + petrol / day? nk bt rough calculation. :) thanks yea.
    Nie email sy. sitisaodah88@gmail.com.


    thanks yea. :)

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum. En Farel. Nk minta nombor contact supir di Acheh blh tak? Sy nak ke sana bulan Depan. Tqvm. Tlg emel ke azwanisofia@usim.edu.my.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam,
      Ok saya dah send e-mel. Tq.

      Delete
  51. Assalamualaikum, blh bgi details pasal pak supir? Email applecalype@yahoo.com . Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.

      Ok saya dah send ke e-mel amzar. TQ

      Delete
  52. Salam,

    Boleh share contact details supir? Emel sy azirah.hashim@hotmail.com. Thanks =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, ok saya dah reply e-mel. TQ.

      Delete
  53. Assalamualaikum, salam pekenalan. Boleh beri details iternary dll ke manismalik@yahoo.com. Akan ke Aceh pd 4/2 - 7/2/2015 :) Tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Manis Malik. Saya dah reply e-mel. TQ singgah sini.

      Delete
  54. Salam, saya bercadang utk ke Acheh jd mohon adik send no. Supir n tempat2 menarik di sana, terima kasih.e-mail saya, zura_8845@yahoo.com, terima kasih

    ReplyDelete
  55. Mohon share information supir secepat mungkin boleh?

    nora_azliana@yahoo.com

    saya ada message dekat facebook tapi en farel tak reply.. mohon ya

    ReplyDelete
  56. Memang seru bangert liburan disana kota yang menyenangkan untuk liburan.
    Saya pun pernah ke sana menggunakan http://permatagroup.co.id allhmdllh di berikan harga serta fasilitas yang memuaskan :) Jadi liburan saya nambah seruunyaa :) Jadi ingin kesana lagi heheh

    ReplyDelete
  57. Salam....boleh email saya no tel supir dan email nya di aceh... email saya uzaynah@gmail.com

    ReplyDelete
  58. assalamfareelboleh share no supir.ke dayangkunoor@yahoo.com...tq farell

    ReplyDelete
  59. Assalamualaikum. boleh share no contact supir ke azlinamahad@gmail.com
    Thank you.

    ReplyDelete
  60. Salam Farel. Boleh emailkan your itenerary, hotel & no supir ke nuramie@gmail.com. Terima kasih

    ReplyDelete
  61. Salam Farel..boleh emailkan pada saya pak supir di acheh yer..ada group nk ke sana feb'15 ni...

    okel_enterprise@yahoo.com.my

    tq
    amelia
    0196098083

    ReplyDelete
  62. salam,
    boleh tak emailkan contact no pak supir
    azhamkamarulzaman27@gmail.com
    TQ

    ReplyDelete
  63. Asslm Tuan.Blog & info yg baik.Mohon jasa baik tuan emailkn info tentng Pak Supir & jenis perkhdmtan di Banda Acheh yg tuan ambil tu..Jasa baik tuan amat dihargai..Tq..Jemput singgah di blog sya..

    ReplyDelete
  64. Lupa nk bgi email... tow1394@yahoo.com
    tq tuan

    ReplyDelete
  65. nak tumpang sekaki sikit bule ? heheh
    saya juga bau je pulang dari bnada aceh... first time pergi.xcited takut campur xcited tak sabo..saya dgn kwn sorang. first day sampai trus jln2 .. rehat kejap.second day ..trus kepulau sabang ..subhanallah...cntik banget...tapi kena ambik feri kul10 pg.. pilih ..nk ferilaju ke slow..
    sampai sane sewa van..puasla jln..takrugi...cantik sgt.g lah teroka sndri ... baru tau..ptg kul 4 ..blk kejeti .. kt sane dptlah prgi kilometre 0 indon. ..... puas la jln.. kalo setkt pekan aceh je...rasenye 1 day da settle.....

    ReplyDelete
  66. assalamualaikum...
    boleh tak tolong emel kat saya number pak supir bukhari and itinerary awak...supaya sya boleh buat layout..sebab bawak parents kan....

    tq...emel ke azfar0904@gmail.com...

    ReplyDelete
  67. Salam.

    Boleh saya dapatkan maklumat supir di sana sebab saya berminat untuk pergi ke sana.

    khafidz74@gmail.com

    Terima kasih

    ReplyDelete
  68. Boleh bagi no tel pak supir di acheh tu tak?
    nik_miza78@yahoo.com

    ReplyDelete
  69. Akum farel boleh emailkan numb supir n tentatif yg dikunjung di banda aceh ne. ?.cadang nak ke sana bulan 5 ne...x0901235@tm.com.my

    ReplyDelete
  70. hai en farel yang hensem lagi menawan. boleh tolong emelkan contact details supir di aceh? athirah_keys@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum farel.. boleh bg contact details supir... mimie.taufik@yahoo.com
    Tq2

    ReplyDelete
  72. farel, mohon share number pak supir dan caj nya..tq so much for sharing it in your blog. shuhaidas@gmail.com

    ReplyDelete
  73. Salam..blh tlg email contact no pak supir & maklumat2 tambahan di acheh ? Ni my email.. rpgg765@gmail.com

    ReplyDelete
  74. Assalam farel ...nak mintak tolong emaikan no pak supir... Ni email saya afj9436@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  75. As salam Farel,
    Tolong berikan no contact driver di sana.

    Terimakasih.
    saiddi@gmail.com

    ReplyDelete
  76. Salam farel

    Thanks for sharing about aceh in ur blog..

    Boleh ke nak minta u share no contact pak supir & ur itenary di aceh
    thanks a lot
    rashidah.azam@gmail.com

    ReplyDelete
  77. Salam farel

    Thanks for sharing about aceh in ur blog..

    Boleh ke nak minta u share no contact pak supir & ur itenary di aceh
    thanks a lot
    rashidah.azam@gmail.com

    ReplyDelete
  78. Salam farel

    Thanks for sharing about aceh in ur blog..

    Boleh ke nak minta u share no contact pak supir & ur itenary di aceh
    thanks a lot
    rashidah.azam@gmail.com

    ReplyDelete
  79. as salam bang entry baik punya, minta tolong email no supir dan hotel yang ditempah. hotel tempah melalui apa. alamat ermail : shanusi224@yahoo.com.my tk

    ReplyDelete
  80. as salam bang entry baik punya, minta tolong email no supir dan hotel yang ditempah. hotel tempah melalui apa. alamat ermail : shanusi224@yahoo.com.my tk

    ReplyDelete
  81. Salam...hi...bole tolong share details ur itinerary and pak supir di aceh...will go there in september..afiqah4886@gmail.com

    ReplyDelete
  82. Salam...hi...bole tolong share details ur itinerary and pak supir di aceh...will go there in september..afiqah4886@gmail.com

    ReplyDelete
  83. Hai love ur entry..bole send kan detail pak supir n price yea sekali dkt eno_masyitah@yahoo.com

    ReplyDelete
  84. Hai love ur entry..bole send kan detail pak supir n price yea sekali dkt eno_masyitah@yahoo.com

    ReplyDelete
  85. salam,,saya nak minta emelkn maklumat supir dan share detail intinerary ke aceh,,,,norarinaraziad@yahoo.com

    ReplyDelete
  86. salam,,saya nak minta emelkn maklumat supir, pnginapan dan share detail intinerary ke aceh,,,, nabilaibrahim91@yahoo.com

    ReplyDelete
  87. Assalam Fare.... seronok baca coretan Farel... blh saya nak dptkan maklumat pak supir dan detail intinerary... saya nak ke aceh 19 dis ni... ni emel saya ... nar2407@yahoo.com

    ReplyDelete
  88. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  89. Assalam boleh emailkn
    no tel supir
    harga sewa supir n kenderaan
    itinerary u
    yrozailah@epf.gov.my

    tq cdg nk g this coming krismas
    huhuhu last minit

    ReplyDelete
  90. Salam pelancongan

    travel ke Banda Acheh bagi yang butuh bantuan bagi menguruskan percutian di sana , full arrangment, kami siap membantu anda, ayooo Pakej Medan ~ Acheh turut disediakan

    Insyirah
    Facebook : melancong murah baloi
    Instagram: melancong_murah_baloi
    Contact: 017-5367426
    Email: melancongmurahbaloi@gmail.com

    ReplyDelete
  91. Salam..blh tlg email contact no pak supir & maklumat2 tambahan di acheh ? Ni my email.. manurabidah@gmail.com

    ReplyDelete
  92. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  93. salam..family sy nk g acheh pertengahan bln 3 ni..mohon share smua maklumat berkaitan..hotel..supir..dan tempat pelancongan yg boleh dilawati..klu boleh nk anggaran hrga skli..mudah nk bajet..
    sekali cara nak ke pulau sabang
    ni email saya ariff.ariffin@fireflyz.com.my

    ReplyDelete
  94. Assalam. saya nk ke acheh pada akhir Mach 2016 ni..saya mohon share maklumat berkaitan..hotel..supir..dan tempat pelancongan yg boleh dilawati.dan juga anggaran hrga skli..mudah nk bajet..
    maklumat ke pulau sabang saya mohon dari tuan.
    e-mail saya: ibnu_nawawi@yahoo.com

    Terima kasih diatas kesudian tuan berkongsi maklumat, jazzakallah

    ReplyDelete
  95. SEWA KERETA MURAH BANDUNG

    JOM JOM BAGI MURAH

    Assalamualaikum Tuan/ Puan

    Mohon maaf jika mengganggu Blog Anda

    Perkenalkan kami dari ADELTRANS 81 Bandung Tour & Transport.
    Sebuah Compeny Sewa Kereta Murah Bandung yang memberikan perkhidmatan tour di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insya Allah, driver & tour guide kami yang profesional santun, peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Joom tempah Sewa Kerata Murah ADELTRANS 81 Bandung :

    Rate per Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova (7 seat) / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 500.000

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 625.000

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 825.000

    HARGA SUDAH TERMASUK:
    @ kereta
    @ Petrol
    @ Parking
    @ Driver
    @ FREE DRINK DALAM KERETA

    #UNTUK PICK UP JAKARTA HARGA BEZA#
    SILA CALL COMPENY ADELTRANS 81:
    Call :+6281572435003
    WA :+6281910422636
    WA :+6281809692300
    Email :ADELTRANS81@GMAIL.COM

    Semoga Info Sewa Kereta Murah ADELTRANS 81 Dapat bermanfaat bagi Tuan/Puan yang ingin bercadang cuti di Bandung OR Jakarta
    #JOMSHOPINGBANDUNG
    #JOMMELAWATBANDUNG
    #JOMCUTIBANDUNG

    Terima Kasih

    ReplyDelete
  96. salam en faril boleh foward no pak supir , pnginapan dan share detail intinerary ke aceh boleh... rasa seronok pulak baca blog awak... email saya, zue_zubaidah@yahoo.com

    ReplyDelete
  97. Assalamualaikum Tuan/ Puan

    Saya dari PT. Fantasy Holidays travel Agent Resmi di Medan. siapa nak tanya info package tour/ Transportation/ voucher Hotel ke medan, jakarta- Bandung,bali,lombok, ataupun destinasi lain di Indonesia dengan harga paket tour yang murah. sila kunjungi site kami di bawah ini

    FANTASY HOLIDAYS
    "Find your fantasy with us"...

    LIcense Number : 503 / 356 / SK / TDUP.DU / BPW / MM / 2014
    Jl. Brigjend Katamso No.70C/106 Lt.III. Medan 20159 kelurahan Sukaraja kecamatan Maimoon. Medan- North Sumatera-Indonesia

    Mobile/ whatsapp : +6281370644154
    Telephone (Office) : +061-4535455
    Email : fantasyhol@gmail.com
    Website : www.fantasy-holidays.com
    Fan Page : Fantasy Holidays
    Instagram : fantasy_holidays

    Thanks/ Best Regard

    ReplyDelete
  98. salam farel..boleh x sy nak contact number supir di acheh tu..emailkan kepada saya rabiatul.roslan88@gmail.com

    ReplyDelete
  99. alam...boleh share ctc no pak supir and any info...sy plan nk g mei ni...
    suriyatiawanghamat@gmail.com

    ReplyDelete
  100. Boleh emel saya contact no supir aceh asap tq! ilyianur.rahman@gmail.com

    ReplyDelete
  101. salam boleh bagi no tel supir ..

    enno58@gmail.com

    Thanks

    ReplyDelete
  102. Assalamualaikum. Boleh emailkan kat saya no supir tu? alinaomar08@gmail.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  103. Assalamualaikum...boleh share no supir di Acheh - saniah77@hotmail.com
    TERIMA KASIH.

    ReplyDelete
  104. Assalamualaikum...boleh share no supir di Acheh - saniah77@hotmail.com
    TERIMA KASIH.

    ReplyDelete
  105. Assalamualaikum, boleh saya dapatkan details dan contact supir serta penginapan ke email saya.

    azmanhilal@gmail.com

    terima kasih tuan. Blog yang menarik

    ReplyDelete
  106. Salam bro, nak detail supir jugak ya:) boleh send ke emel ni izzahmnoor36@yahoo.com

    ReplyDelete
  107. Salam ..boleh emailkan supir t... ummi sohaimi@gmai.. Com

    ReplyDelete
  108. Salam ..boleh emailkan supir t... ummi sohaimi@gmai.. Com

    ReplyDelete
  109. Terima kasih untuk perkongsian yang sangat2 menarik dan bermanfaat...

    ReplyDelete
  110. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  111. Salam. Boleh share & emailkan itinerary & contact no pak supir di acheh ke email address saya ; balqish2203@gmail.com

    ReplyDelete
  112. Salam ...
    pakej perkhidmatan 4d3n Bandar Bandung (Hotel & pengangkutan) ... Murah Sampai pengsan ....

    Butiran Perjalanan

    Hari 1
    > Airport bandung
    > Pasar Baru Membeli belah
    > Studio Trans
    > TokoTiga (Branded Jeans)
    > Factory outlet
    > Makan malam

    Hari 2
    > Gunung Tangkuban Perahu
    > Grafika Cikole
    > Petik Strawberry
    >Luwak caffe
    > Naik kuda deranch
    > Floating market
    > Farhm House
    > Dusun Bambu{Cadangan}
    > Daun Kampung {Cadangan}
    > Rumah mode
    > Cihampelas Jeans Pusat
    > Paris van java
    > Makan malam

    Hari 3
    > Kawah putih
    > Valley Hot Spring
    > Kulit Cibaduyut kawasan jalan
    > Afrika Asia
    > Tebing keraton (Cadangan)
    > Kartika sari
    > Makan malam

    Hari 4
    > Keluar Hotel bandung
    > Airport Bandung

    syarat dan Syarat

    * Jumlah harga Seorang Adalah
    Rm 395/orang jika 2 orang
    Rm 330/orang jika 3 orang
    Rm 285/orang jika 4 orang
    Rm 250/orang jika 5 orang
    Rm 235/orang jika 6 orang

    -1 Bilik muat 2 orang tidak di join sehingga Selesa Sangat, semasa 4hari 3malam.
    -Termasuk sarapan pagi bufet.

    Hotel Bandar bandung Adalah

    #Hotel Setara 3 Star #

    -Citra Dream


    > Tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam

    > Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itenary.

    Sila Tuan / Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

    Untuk Perkhidmatan Kami Janji akan berikan PERKHIDMATAN yang tiptop,Baik,Ramah & bahasa berbudi.

    Syarikat Kami 100% pemandunya muslim Dan tidak payah Risau Mencari Tempat Makan Yang sedap Dan pastinya halal.

    Joom Tempah Sekarang dan dapatkan harga istimewa Dari Syarikat Kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    Call / WhatsApp :
    +628 12 2121 567


    mytripbandoeng@gmail.com
    mytripbandoeng@yahoo.com

    www.sewakeretamurahbandung.com

    FB: MyTrip Bandoeng

    Semoga maklumat Yang Saya berikan memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam ... wr..wb.

    ReplyDelete
  113. Assalamualaikum Dik,

    Boleh emelkan akak itenary, siapa pemandu di sana dan berapa kos sewa kereta + pemandu ke emel akak...

    maizatulsheela@yahoo.com.my

    Tq dik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Kak,

      Sori lambat reply. saya dah e-mel.

      Delete
  114. Assalamualaikum ..saya juga cadang nak bawak 20 orang pd bln dec ni.mohon bantuan email info dan no tel pak bukhari supir nya tu email:honey_admire@yahoo.com tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.
      Sori lambat reply. saya dah e-mel

      Delete
    2. Boleh call sye di +6281263979828. supir merangkap tour guide untuk wilayah Kota Banda Aceh dan Sabang di Salam kami
      Kereta Sewa Aceh

      Delete
  115. Assalamulaikum tuan. saye budak aceh yang pernah berkerja dimalaysia selama 5 tahon .sekarang saye buka perkhitmatan kreta sewa diaceh.bila tuan2 dan puan2 berminat ke aceh bleh call saye. di 081263979828 thanks.

    ReplyDelete
  116. Salam. Saya akan ke Acheh pada tahun hadapan. Boleh kirimkan saya details dan contact number Pak Supir di Acheh? hanim2708@yahoo.com

    ReplyDelete
  117. Nk Ke Aceh / Pulau Weh / Sabang Boleh Contact Abam Syah , Ramai orang Malaysia kenal dia , Service Tip Top , Ni Whatsapp dia +6285277823343
    Tengok review dia kat FB : www.facebook.com/Bandaachehtour

    ReplyDelete
  118. Assalammuaalaikum, boleh email kan saya contact number, supir dan hotel di banda aceh? Saya dan suami berminat untuk pergi ke sana. kikuna_keto@hotmail.com

    ReplyDelete
  119. Anda bosan di rumah binggung mau ngapain
    mau taruhan bola tidak tau mana agen yang benar
    ayuk gabung bersama kami di agen bola 100% di jamin aman
    sudah banyak member kami yang puas dengan sistim kami

    AGEN BOLA

    1. cashback 10% untuk setiap deposit member lama maupun member baru ( SPORTBOOK /taruhan bola)
    2. proses deposit dan withdraw hanya beberapa menit tidak sampai 5 menit
    3. cashback 5% untuk setiap deposit casino
    4. Dapatkan Cash Back 5% dari total kekalahan selama seminggu.
    5. menyediakan game sportbook.live casini dan poker

    tunggu apa lagi hanya di disini saja yang memberikan cashback untuk setiap deposit
    berlaku untuk member baru dan member lama

    kami juga menyediakan livechat online 24 jam untuk melayani para member kami
    untuk lebih lengkapnya silakan menghubungi kami di:

    -pin bbm : 2ADC277A
    - W A / LINE / WECHAT/ : +855318938888
    -phone : +855318938888

    ReplyDelete
  120. Assalammuaalaikum, boleh email kan saya contact number, supir dan hotel di banda aceh? Saya dan suami berminat untuk pergi ke sana. rosnah_ptl@yahoo.com

    ReplyDelete
  121. Assalammuaalaikum, boleh email kan saya contact number, supir dan hotel di banda aceh? Saya dan suami berminat untuk pergi ke sana. rosnah_ptl@yahoo.com

    ReplyDelete