Tuesday, December 31, 2013

Selamat Menyambut Tahun Baru 2014

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua. Hari silih berganti, pejam celik pejam celik dah sampai ke penghujung kalender 2013 dan kurang dari 24 jam lagi kita akan melangkah ke jendela baru tahun 2014. Ok, pepagi lagi aku dah blogwalking tengok hupdate member-member. Ramai yang duk buat post review overall trip diorang sepanjang tahun 2013. Nice and memorable sangat!

Maka, aku pun tak nak ketinggalan untuk mengambil kesempatan untuk membuat review sikit pasal pengalaman sepanjang tahun 2013. Banyak perkara baharu dan pengalaman suka duka yang telah ditempuh sepanjang tahun 2013. Firstly, memang azam aku untuk hupdate blog ni telah tercapai (maksudnye ada peningkatan dari segi post berbanding tahun lepas khennn) hehehe... alhamdulilah. Ini semua terjadi dek kerana sokongan dan dorongan member-member baru yang walaupun tidak dikenali di alam nyata, hanya di alam siber gituu. Thanks uolss. Sangat memberi inspirasi. Insyallah akan diteruskan.

Secondly, rasa yang sangat bersyukur atas kurniaan-Nya kerana rezeki bertambah murah dengan semua yang aku kecapi hari ini yang jauh lebih baik dari tahun lepas. Nikmat yang sangat tidak terperi. Insyallah akan dipenuhi dengan penuh rasa tanggungjawab dan amanah. Semuanya atas doa dan sokongan mak abah dan keluarga. Sayang sangat pada semua.

Third, impian aku untuk menjejakkan kaki di Negara orang sekadar ingin mengutip pengalaman tercapai. perancangan demi perancangan diatur dan dapat berjalan dengan baik dan lancar. Insyallah akan cuba untuk terus mecari destinasi-destinasi baru pada tahun-tahun mendatang.

Dan yang terakhir, untuk tahun 2014 pula, aku berazam untuk memperbaiki penulisan dan catatan yang tidak seberapa ini untuk dikongsikan bersama semua orang sama ada yang dikenali mahupun tidak untuk dimanfaatkan bersama. Banyak lagi yang perlu aku perbaiki dan terima kasih pada member-member blog yang banyak memberikan inspirasi dan idea untuk aku menulis karya yang tak seberapa ini berbanding mereka yang otai-otai.
Panjang juga aku duk membebel kat sini khenn... hehehe. Akhir kata, tak sabar menghitung hari untuk my next trip untuk first edition trip 2014! Jom main salji katernyer... ngeh, ngeh, ngeh.....

Sunday, December 29, 2013

Keindahan Pulau Sabang Aceh (Day 2 Part 3)

Assalamualaikum semua! Ok bersua kembali dalam entri yang cuba dipantas-pantaskan sedikit daripada entri yang lepas (Boleh klik SINI  untuk mereka yang belum ikuti kisah sebelum ini). Ye la tak nak pulak dikatakan mungkir janji khenn. ye la cuma tinggal beberapa hari sahaja lagi, kita akan melangkah ke tahun Baharu 2014. Makanya juga, bermulalah travelog edisi baharu untuk tahun depan. huhu... gituu

Entri kali ini juga dipercepatkan dek kerana kengkawan blog iols yang tak seberapa ini telah gigih memberi semangat untuk meneruskan penulisan ini. kredit khusus untuk pengomen tegar iols (Kak JM dengan blognyer INI, Pak Lang Mie dengan blognye INI, dan Pengomen baharu Sobri Yaacob dengan blognyer INI). thanks uols! sayang kamu ketat-ketat hokay! hehehe....

Ok moh sambung story ni, selepas selesai sesi bersnappy sana sini sinun di bunker jepang, lebih kurang dalam pukul 3.30 petang, perut memasing dah mula menyanyi lagu keroncong. muka memasing pun dah nak hampir rentung dek kerana panas dipanggang mentari bumi sabang. gituuu ayatnyer... huhu. Kami meminta abg Har untuk membawa kami ke tempat yang boleh berehat makan tengahari dan petang sambil menikmati keindahan bumi sabang. Tanpa membuang masa, kami terus dibawa ke Pantai Sumur Tiga. Dalam perjalanan ke sana, kami melalui beberapa kawasan kampung dan juga kawasan kem tentera yang ada di sini. Untuk makluman korang, di pulau Sabang ini juga terdapat sebuah landasan kapal terbang tau! tapi landasan ini hanya untuk kegunaan kapal terbang foker tentera sahaja. perjalanan dari Bunker Jepang ke Pantai Sumur Tiga mengambil masa antara 15 ke 20 minit je.

Kawasan rehat kami di Pantai Sumur Tiga ni ialah Freddie's Santai Sumur Tiga. Perghh... kawasan ni memang best sangat dengan view pantai yang boleh bermandi-manda dan menikmati makan minum dengan ala-ala cottage di pulau hawaii.. u la la sangat taw!. Masa kami di sini, ramai juga pengunjung lagi berada di sini sambil menikmati makan minum. kat sini juga ada disediakan beberapa buah gazebo untuk korang berehat, bergambar dan menunaikan solat bagi yang beragama Islam. So masa sampai kat sini, kami cari pot dulu untuk makan dalam kafetarianya yang terletak betul-betul tepi laut. so viewnyer memang best! yang perempuan, sume pakat pi solat dulu. kami yang lelaki sume duk rehat-rehat sambil ambil udara segar tepi laut. tak kurang jugak member aku yang sorang tu tak tahan nak main dan berendam dalam air laut. ada yang snokerling, kanak-kanak duk main di gigi air. syok taw!

Selesai geng perempuan solat, kami pulak menunaikan solat. takut orang lain ambil pot yang kami book di kafetaria tu. jadinye perlulah ade orang yang menjaga pot tadi. hehehe. Dan ni jugak pengalaman pertama aku semayang pakai sarong kain telekong. hehehe. nasib baik yang pompuan bawak kain solat. ye la.. aku an jalan pakai seluar pendek. makanya, terpaksalah aku pakai jugak untuk solat. kat ruang solat tu, memang tak disediakan kain sarong. yang ada hanya tikar sejadah je. tapi best dapat solat ditepi pantai. terasa sangat kebesaran penciptaNya.

Ok untuk makluman korang, di kafe Freddie's Santai Sumur Tiga ni, selain menawarkan tempat penginapan yang harus dibooking awal sebab sentiasa penuh ye., mereka juga mempunyai speciality membuat pizza yang sangat sedap dengan aneka rasa dan ramuannye. Dek kerana lapar khen. harus la kebulur memasing petang tu, kami order macam-macam plus pizza tropika. makan panas-panas di tepi laut dalam suasana redup-redup ala-ala hawaii secara berjemaah dengan kengkawan memang sangat mengujakan sgt taw! harus keenakannye menjadi berganda.

lama jugak kami meluangkan masa di sini. ye la dah tak larat nak berjalan sebab kehilangan tenaga sejak dari awal pagi sampai ke petang ko asyik duk merayap sakan khenn.. abg Har pun dah terlendok melepaskan lelah tertido di sudut rehat dalam kafe tu. jenuh kami ajak dia makan sama, tapi dia menolak. katanyer nak tido dulu. kesian pulak aku tengok. Hampir 3 jam lebih jugak kami lepak di sini. sambil-sambil duk bersantai menikmati view laut, pantai dan angin laut yang sangat nyaman...

lewat petang tu pulak, kami bertolak untuk ke pantai Iboih semula, kami dah plan untuk ambil pakej mengelilingi pulau Rubiah. Pulau ni berdepan je ngan pantai Iboih. Dalam perjalanan nak balik tu, kami minta abg Har singgah ke kawasan Anaouk Laut dan kawasan pesisir pantai untuk ambil gambar. kawasan anouk laut ni merupakan kawasan tasik yang terbentuk daripada hasil aktiviti perdangangan di kawasan pulau sabang ni untuk pendaratan kapal-kapal besar. angin laut sangat kuat di sini.pemandangan nyer petang tu sangat cantik. macam berada di pulau Maldive je...

Disebabkan nak mengelilingi pulau rubiah,maka kami pilih untuk menaiki bot kaca untuk membolehkan kami melihat hidupan laut yang hidup di situ. Pemandu bot ni pulak sangat la muda. adik-beradik katenyer. yang abgnye baru berusia 19 tahun yang dibantu adiknyer yang berusia 10 tahun. Gigih sungguh anak-anak Aceh ni mencari rezeki. bot kaca ni mempunyai struktur yang berlubang di tengah-tengah dan diletakkan kaca yang lutsinar untuk membolehkan kita melihat pemandangan di dasar laut. Menurut diorang, kalau kita bernasib baik, kita mungkin berpeluang melihat dolphin dan penyu berenang di kawasan ini. tapi kami semua memang teruja menaiki bot kaca ni mengelilingi pulau rubiah. airnye sangat jernih. di kawasan gigi air tu pun kita boleh tengok ikan-ikan yang berwarna-warni tu datang menghampiri. Pulau Rubiah ni merupakan sebuah pulau yang dinamakan sempena nama isteri ulamak besar di aceh, iaitu Siti Rubiah isteri kepada Shieikh Iboih. beliau dimakamkan di kawasan pulau ini. pulau ni tak ade org yang duduk, kecuali untuk pelancong je berhenti rehat di situ.

kami sempat berbual-bual dengan abang sulung kepada dua pemandu bot tadi yakni ang sulungnye yang berusia 28 tahun.Namanye tak ingat. ye la dah lama tak hupdate khenn... ini pun sebab memaksa diri untuk hupdate. beliau telah menceritakan pada kami yang singgah sebentar di kawasan rehat miliknya di Pulau Rubiah. Banyak juga celotehnye tentang rakyat aceh dan kisah pengalaman Tsunami suatu ketika dulu. Kami di situ tidak lama. sebab hari pun menghampiri senja. Sebab pada sebelah malamnya pulak, kami akan keluar untuk makan dan mencari souvenir di pekan sabang.

Balik semula ke Iboih Inn untuk mandi dan solat. selesai solat semua, dalam pukul 8.00 malam kami keluar semula. Abg Har membawa kami untuk makan malam dulu di pekan Sabang. Hujan gerimis mula turun masa kami bergerak ke van. Masuk-masuk je van hujan turun selebat-lebatnye ko! sentap sekejap. sepanjang perjalanan tu kami mengharapkan agar hujan akan reda supaya dapat kami jalan-jalan membeli souvenir.
Alhamdulilah. sebaik sampai di kawasan food court di sekitar pekan sabang tu, hujan beransur reda sedikit. tapi masih basah jugak la merempuh laluan dari van ke kedai makan tu. malam tu kami makan masakan aceh. yang special di sini ialah mee aceh atau mee kepiting. kepiting tu maksudnye ketam. memang yummy. nak-nak pulak makan time sejuk hujan. perghh.... selesai makan, kami mintak abg har bawa kami berjalan ke toko-toko yang menjual souvenir yang berdekatan. Di sini kami berpecah untuk mencari ole-ole untuk kawan-kawan dan family. disebabkan hari sudah malam, maka banyak kedai yang dah nak tutup dan keadaan jalan raya yang basah juga tak begitu sibuk dan lengang. lepas selesai semua urusan membeli apa-apa yang patut, kami terus balik semula ke Iboih untuk berehat dan tido. sebab esok dah nak berangkat balik ke Banda Aceh.Ok rasanye cukup dulu untuk entri pada hari kedua ni. To be continue hokay! Chaou Chin Chou!