Friday, April 22, 2011

Rama-rama Dracula!

Bertemu lagik dalam episod kenali Dunia Farel Edisi Khas kenali alam hewan dan natang kiter gitew....hehehe

Lihat lah donia hewan dan natang kiter...

Kalau entry lepas aku dah citer pasai meow meow... tapi kali ni aku nak citer pulok pasai rama-rama. Ye la dulu time study kat u aku wat kajian pasai serangga ni..  

rama-rama...seumpama....(alamak lupe lirik lagu ella!...)

Yang menariknye..kali ni aku nak kongsikan dengan korang tentang sejenis rama-rama yang suke isap darah! eeeiii...yyarkkkssss! selalu kita memang tahu yang rama-rama ni suke isap madu kan? tapi yang inew selera die lain daripada yang lain...hehehe "Dracula" gitew.... Erm..aku sure mesti korang rase pelik kan....

Hai uolss....sedap tau jus tomato nih!! hikhikhik....

Menurut pengkajian rama-rama, spesies yang cam gini, nama die Calyptra thalictri. Spesies ni digolongkan dalam keluarga Noctuidae. Tapi naseb baik la "Dracula" ni xde kat Malaysia sebab die banyak kat Rusia dan negara Eropah je. kalau ade habih la kito semua jadi mangsa isap-isapan dio.. eeuuuuwww!

negara habitat dracula nih!

So ni aku post kan jugak video klip untuk tatapan korang ye yang aku amek dari National Geograhpic.. Adios Amigoss!!!

8 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Farel, xkan la org Mesia yg gi sana xpernah kena geget ngan Dracula ni...xpon org Dracula yg dtg kat sini & geget lak org sini, mesti ada kan?

    Kalo ada la kan, eeeee tatotttttttt

    Tapi 'Dracula' jadian mmg ramai la kat sini yg geget2 tengkuk, tapi geget sedap, wakakaka....*18XXX, sila baca dgn panduan dari ibu/bapa*

    ReplyDelete
  3. kak ikin..memang ar kalo kat mesia ni mmg ramai dracula jadian yg suke geget2 manje gitew....hehehe (dibawah pengawasan ibu bapa tau) hahaha... akak bole tak nak mintak tolong abg itamrazali invite farel untuk blog die tu... nape die private kan blog die ek???

    ReplyDelete
  4. Alamak Dik,

    Akk pon xdpt msk blog dak Tam tu
    Mgkn dia ada sbb dia privatekan blog dia tu....hmmmmm

    ReplyDelete
  5. salam...

    kat negara lain tak de ke drakula ni..?

    ReplyDelete
  6. sekamar rindu: setakat ni kat negara eropah je yg dilaporkan ade dracula ni...sekamar rindu, xde FB ke? kalau ade add la farel ek?

    ReplyDelete
  7. aku teringin sgt kena rogol dgn dracula...tambah2 lagi skrg nie kulit aku dah gebu..gitew...*hugs*

    ReplyDelete
  8. Diva Tam: sungguh exotic nyer cite rase mu....tak terucap dgn kata2..muahhh!!!

    ReplyDelete