Monday, December 5, 2011

Macam-Macam Brunei !

Salam Semua...lama sungguh aku x hupdate blog nie.. bukan pe.. virus malas sedang melanda... ditambah pulak dengan macam-macam keadaan yang terjadik... erm... lamakan rasenye aku x nulis entry baru sejak dari citer aku bercuti di Sandakan hari tu khen....

ok la.. ni yang wat aku nak citer macam-macam kat korang... citer pasal percutian aku kat sandakan tu nanti aku citer dihari dan masa yang sesuai ye..

memula aku nak story morey kat korang pasal perjalanan aku di Miri dan Brunei baru-baru nie...

aku ni khenn memang jenis yang suke jalan-jalan makan angin sana-sini..... bak kata orang jauh perjalanan luas pemandangan.. memang dah lama aku teringin nak ke Brunei.. tapi x berkesempatan. Tapi kali ni aku pasti yang aku takan lepaskan peluang ni sebab aku ada urusan kerja di Bandaraya Miri. Jadi dah alang-alang sampai berjalan ke Miri apalah salahnye kalau lajak ke Brunei skali ye tak? hehehe... sbb kat miri ni dah dekat sangat kalau nak ke Brunei melalui jalan darat.

Trip aku ke Brunei ni pun sebab kebetulan aku punye junior sekolah keje kat miri dan sorang lagi member masa kat u dulu memang orang miri. diorg ni sume engineer syarikat minyak. maklumlah miri dan brunei kan lubuk minyak asia tenggara khenn.... dan kebetulannya jugak diorg nak berjalan ke brunei ni semata-mata nak tengok wayang "Ombak Rindu" je taw... jauh sungguh merantau nak tengok filem negara sendiri plak tu... hehehe..

kebetulannya jugak time tu aku dah mintak izin bos nak berjalan ke brunei dengan kengkawan aku ni sepanjang hari. bos cakap ok sebab time tu aku xde program keje. so memang free... ape lagi khennn... yahooo... tercapai jugak hasrat hati inew  nak menjejak kan kaki ke brunei......

Jadi keesokan paginye aku punyalah excited siap bangun awal siap-siap sume bagai takut tertinggal benda-benda penting macam kamera, duit, tepon dan yang paling penting PASSPORT. hehe...maklumlah nak ke luar negara khenn....katernye...

so member aku datang jemput kat hotel pagi tu. pastu kami terus gi minum pagi dekat restoran berdekatan jalan nak ke brunei tu.. nama restoran tu aku tak henggat ler... tapi yang penting pepagi lagi diorang dah melantak nasik Lalapan. erm... kalau korang nak tau, nasik lalapan ni memang femes ah kat miri ni kalau datang miri mesti mau cubak nasik ni taw... rupenye macam nasik ayam penyet je kat KL..

aku pulak bedal mee kolok miri... slalu aku try mee kolok khucing, tapi kali ni nak jugak try mee kolok miri.. erm... rase die ok jugak... tapi sedap lagi yang di khucing dulu....


pas habis melantak dalam 20 minit cam gituh.. kitorg pun cecepat gerak ke kereta dan menuju ke Negara Brunei Darussalam melalu pintu masuk kastam Sungai Tujoh-Kuala Belait.
 sampai kat sana, memacam yang kitaorg kene isi. maklumlah khen  naik kete dari Malaysia, so kene la ikut peraturan negara orang. so kene la isi dulu borang bagai.

lepas tu barulah kami dibenarkan melepasi pintu kastam Malaysia-Brunei... kebetulan perjalan pagi tu memang sejuk sebab cuaca sedikit mendung dan berangin. so tak la berpeluh sepanjang perjalanan. sepanjang perjalanan sempat jugak lah aku duk snap2 gambar kiri dan kanan di sepanjang jalan Brunei ni.. so ni je lah yang mampu aku uploadkan utk dikongsi bersama. maklum lah percutian yang tidak dirancang bersama. hanya kebetulan semata-mata..

sampai kat brunei, kami sesat mencari bangunan shopping kompeks tempat member2 aku ni nak tgk wayang tu. nama tempat tu kalau tak salah The Mall dekat ngan pekan Dagong kot rasenye la... pusing punya pusing dengan signboard kat Brunei ni memang pusing kepala dibuatnye... maklumlah kami kan pelancong dari luar.. so kene la ikut cara orang kat Brunei ni.. akhirnye sampai jugak ke tempat yang dituju. dan kami terus menuju ke pawagam nak beli tiket tanyangan nye yang dijadual pada jam 2 ptg. bukan ape.. kalau dapat tiket lambat, jawab nye terpaksa lerr bermalam dibrunei.. sebab kompleks kastam akan tutup jam 9 malam.

alhamdulilah dapat jugak kami beli tiket tu dan terus je masuk ke hall. tengok filem ombak rindu di brunei... erm... sounds carzy huh! but its my best memory have been here in Brunei.... orang Brunei ni mmg mengutamakan ciri-ciri kemelayuan taw. so diorang akan support filem-filem melayu berbanding filem-filem barat. kalau korang perasan pun kebanyakan tulisan signboard premis perniagaan diorg mesti ada tulisan jawi. memang kagum dengan semangat kemelayuan diorang nih... Hidup Melayu!




habis wayang jam 4 ptg cam gitu.. so kami terus gegas cari surau solat dulu sebelum round sepam dua kat sekitar kompleks ni. sempat jugak la aku beli cenderahati (fridge magnet) aku ni memang penggumpul fridge magnet dan key chain.. utk dibuat tanda kenangan bila balik ke KL nanti.. hehe..

dalam perjalanan balik pulak member aku yang lagi sorang ni duk citer pasal shushi yang paling femes kat Brunei ni terletak kat Seria sebuah daerah di Brunei ni.. so kami pun terus menuju ke sana sebab mmg kami akan melalui kawasan Seria dalam perjalanan balik nanti sebelum tiba di kompleks kastam. so cari punya cari dalam kegelapan malam di brunei ni sekitar jam 6.30 petang camgituh, dan diiringi oleh hujan yang agak lebat.. akhirnye kami berjaya jugak sampai ke Escapade Shushi tu.. erm... sikit punya ramai manusia dalam restoran tu duk melantak shushi kat situ.. dalam hati aku " erm.... sure sedap sangat ke shushi kat sini" sampai kan orang Bintulu Sarawak pun sanggup ke Brunei semata-mata nak melantak shushi ni..? ok ape2 pun layan je lah...

so kami pun order je la ikut set sebab nak cepat dan memang dah lapar sangat taw.. seharian dalam kete je khennn... akhirnya sampai jugak hidangan jepun yang kami pesan tadi... dan ape lagi... bagaikan piranan la kami melahap shushi-shushi tu.....erm....memang sedap dan sangat LAIN rasenye dengan shushi KING kat KL tu.. even saiznye jugak gemok2 taw.. kenyang sangat kalau makan 3-4 ketul...

kalau ada rezeki lagi pasti aku akan datang lahi ke sini... dan kami tapau separuh sebab dah sangat kenyang. kos untuk 4 set hidangan yang kami pesan tu cume B$78.00 je... ok la tu khennn....
 pastu kami menuju ke kereta dan terus chau bedahhh... balik Malaysia la... aku dalam kete x sedarkan diri dah membuta la sebab perut dah kenyang, sejuk plak tu kat luar hujan lebat dan diulit oleh aircornd kete plak tu.. sah-sah aku ""ZZZzzzzZZZZ""" tau-tau dah sampai depan lobi hotel... hehehe... so pengalaman percutian ekspress aku ke Brunei yang sememangnye macam-macam!

so ni beberapa snappy yang sempat aku ambik utk dikongsikan bersama korang! hehehe.....