Sunday, September 22, 2013

Keindahan Pulau Sabang Aceh (Day2 Part1)

Salam hujung minggu buat semua!... bersiaran dari rumah aje hari ni. Actually, aku baru je balik dari Port Dickson, Negeri Sembilan. Ada bengkel kat sana dari hari jumaat. So, upacara menghupdate blog tergendala sebentar ye. gituuu.... bajet kebizian ye! hehehe.... terima kasih la pada uols yang sudi menerjah dan memberi komen untuk entry-entry sebelum ini. siap ada yang sms request suh cecepat sambung citer trip aceh ni hokay. bajet femes sekali lagik. hehehe (nyampah kenn!)  Ok. jom kita sambung story trip aceh untuk hari kedua.

Hari kedua, kami dah berada di Pulau Sabang. Penginapan kami ialah Iboih Inn. Kalau sesapa nak alamatnye boleh rujuk pada picca yang aku tunjukkan kat bawah ni. Ok la. dalam post yang lepas, aku ada mention tentang keedudukan pulau ni kan. Ok bagi sesapa yang nak tahu kat mana lokasinye ni aku tunjukkan petanya di mata dunia gituu.... hehehe (sumber dari google ye)

Peta keseluruhan kawasan Negeri Aceh Darussalam
 
Peta kedudukan Banda Aceh
 
Peta kedudukan Pulau Sabang/Weh
 
Ni pulak, peta lokasi menarik dikunjungi sekitar Pulau Sabang

Ok. pada aku pulau ni seumpama "The Hidden Paradise" untuk Aceh dan Indonesia. Pulau ni tak ramai yang pelancong asing tahu tentangnye. Air lautnya sangat cantik. bersih. udara dan panorama alam semulajadi di sini masih belum diterokai. gitu... dah macam duta pelancongan aceh kann!

Ok pagi tu, lepas bangun solat subuh, kami semua bersiap-siap dengan plan yang dibincangkan malam tadi. Ye la, modus operandi hari ni nak pusing pulau sabang sampai lebam. hahaha.. so setelah siap barang keperluan untuk dibawa sebagai bekal, kamera bagai, kami pun turun ke lobi Iboih Inn untuk sarapan pagi. Sarapan di sini bermula jam 8 pagi. So lebih kurang jam 9 pagi waktu Malaysia. Pitammm hokay!

Sarapannye sedap. sambil makan kat situ, kami boleh menikmati pemandangan laut pada waktu pagi. kat sini banyak kucing. comey-comey belaka. aku kan suke kucing. meoww! sambil-sambil makan tu, kami snappy2 sana sini. kat sini jugak ada wifi. so ahli rombongan jemah yang lain memasing sibuk duk upload picca diorg tu terus dalam FB memasing kecuali aku je. hehehe.... sedap sedap duk makan. tetiba hujan turun dengan lebatnye hokay. pitammmm.. aku duk cakap kat kak maz.. abislah plan kami hari ni. sambil-sambil tu bertabah dan berdoalah kami supaya hujan reda selepas selesai makan. alhamdulilah.... rupanya hujan tu kejap je lebat... lepas tu die gerimis-gerimis sendu je... hehehe (so masih boleh jalan yuk!)

Siap makan, kami pun gerak ke kawasan pantai tempat kami naik bot untuk ke Iboih Inn ni petang semalam. Sebab abang Har tu akan tunggu kami di situ. Tapi kali ni kami kene la menapak lebih kurang 10 minit ikut jalan belakang. rupanya sepanjang pinggir pantai tu ada banyak lagi challet, inn dan penginapan untuk pelancong. ada jugak kedai souviner, kedai sewa alat snokerling, diving dan macam-macam lagi. 

Sampai je kat kawasan pantai tu, memang abang har dah siap tunggu kami. so naik van teruslah kami mengembara ronda-ronda pulau sabang. aku pun mula la duk explain bagai kat abg har tentang plan kami. Memula kami nak ke tugu kilometer nol (0 km), sebab kawasan ni merupakan kawasan paling hujung di Pulau sabang ni. kawasan yang menjadi titik mula Indonesia. sesiapa yang datang sini, boleh juga menempah sijil bukti kehadiran korang ke kawasan ini. sijil berharga IDR25000 je. lebih kurang RM7. Ok la tu. boleh buat kenang-kenangan. Tapi sijil ni kene tempah awal-awal sehari sebelum korang nak lawat situ ye. kami semua tempah jugak sijil ni. 
 

kat kawasan ni, pemandangan die memang superb hokay. dari sini, kita akan dapat lihat pulau-pulau lain yang berhampiran dengan pulau sabang ni. antaranya pulau rondo, pulau nenasi dan pulau-pulau lain yang aku pun tak tahu namanye.. hehehe. sini jugak banyak monyet ye. so wacthout gegurl! hehehe... dari atas tu juga, kami meluangkan masa untuk melayan fefeeling mereleasekan otak jap tengok laut yang luas itu. ombak yang memukul dan menghempas batu di bawah tu, sangat cantek warnanye. biru terqoise gitu. sangat teruja. tapi sayangnye sebab kawasan cantek ni tak dapat nak diupgrade facilities pelancongnye sebab kurang bantuan kerajaan diorang. yang ada pun adalah hasil usaha penduduk tempatan je. kesian kann. angin dari  atas pondok tu memang sangat kuat dan nyaman je.. asyik bangett! hehehehe

ok, tak nak buang masa sangat, kami pun beransur ke van semula. sambil tu jugak sempat kami singgah gerai kat tepi kawsan tugu ni tengok souviner. ye la takut di kawasan bawah nanti dah tak jumpa lagi. memang tepat sekali sangkaan aku tu. tak sia-sia iols rembat 3 helai T-Shirt Sabang yang ada corak peta sabang dan tugu kilometer nol tu kat sini. alhamdulilah...tak mengecewakan!. Lepas tu kami bergerak ke kawasan volcano. kawasan ni dekat dengan kawasan hutan simpan diorang. ni merupakan kawasan gunung berapi yang katanya masih lagi aktif. masuk je kawasan ni, bau belerang dapat disedot hidung ye! busuk macam telor tembelang gituu... banyak jugak lubang-lubang yang ada kat situ. lurah bukit tu pun ada air yang bertakung dan masih panas. Abg Har ada jugak suruh kami cuba halakan tangan pada permukaan atas lubang-lubang tu. Masyaallah! terasa bahang panas yang amat ye! tu baru atas permukaan tau! rasa perit macam kene bakor ye... tu dia haba dari lahar gunung berapi. hazabbbb! Tapi pemandangan kat situ macam kawasan hutan biasa je. cuma ada lahar gunung berapi. kat sini macam-macam reporter yang duk tanye abang har tu soklan-soklan cepu cemas ye! pitammm..... hehehe

selesai bersnappy di situ, kami pun meneruskan lagi ronda ke kawasan Pantai Sumur Tiga. Nanti aku sambung story kat sini pulak ye. rasenye dah panjang berjela aku duk perah otak nak ingat balik perjalanan kat sana ni.. Ok till then... Chaou Bedahh!!

13 comments:

  1. Nampak macam tak berapa maju sektor pelancongan kat pulau ni. Chaletnya pun nampak tak ceria...

    Bagi yang suka alam semulajadi, sesuai kot tempat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie, dh terima lom ole2 dari JM coz kwn JM si Sabah dah terima..risau ni..

      Delete
    2. Yilek JM, belum lagi. Mungkin sangkut kat mana2. Takpelah takde rejeki kot...

      Delete
    3. Tu la PLM. sektor pelancongan kat kawasan ni memang kurang maju. semua atas inisiatif penduduk tempatan je. chaletnye juga lebih ikut style kampong-kampong. that's why la ramai orang luar tak tahu sangat pasal tempat ni. tapi alam semulajadi dia memang sangat cantik. kalau yang suka ketenangan alam semulajadi. boleh la datang.

      Delete
    4. sewa motor ade k dekat sana??ingat x nk pakai guide la...

      Delete
    5. sewa motor ade k dekat sana??ingat x nk pakai guide la...

      Delete
    6. NAK JALAN-JALAN SEKITAR KOTA BANDA ACEH DAN SABANG TAPI TAK DAK TRANSPORT?
      .
      JANGAN RISAU KAMI BOLEH ATOQ KAT HAMPA..
      .
      call/whatapp ja kat no ni +6281263979828 ,inshaallah hampa akan d layan oleh staff kami...fast respond..
      Nak berjalan sekitar Banda Aceh tapi takdak transport?
      .
      Jangan khawatir kita bisa atoq kat vakum..
      .
      Call / whatsapp ja kat no ni +6281263979828, Insyaallah akan kosong d perlakukan oleh staf kami... cepat menanggapi..

      Delete
  2. Wah..semakin femes adik sorang ni katanya..siap ada special request lagi katanya..heee..JM pun ada jgk..jgn jellezzz

    Tak snorkeling ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.... femes ler sgt. kakak tu lagi la femes dari kita ni.

      hari tu kami tak snorkelling pun sbb tak cukup masa. tapi tempat ni memang kawasan yang sgt sesuai untuk diving dan snokerling!

      Delete
  3. done follow sini no. 25
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang@gmail.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq tenku butang. i'm done too follow ur blog. slalu2 lah singgah dan kmen ye. hehe :)

      Delete

  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  5. Assalam bolrh dapatkan contact no di acheh n pulau sabang saya nak kesana bln dpn...ina_hmy@yahoo.com

    ReplyDelete